Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne

Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne zawsze dodają uroku domowej atmosferze. Każde gryzienie tych dwu smakowych ciasteczek świątecznych, kakaowych i waniliowych, przywodzi na myśl miłe wspomnienia, ciepłe chwile i rodzinne tradycje. Uważaj, bo mogą stworzyć nałóg! Te ciasteczka mają dwa kontrastujące, ale doskonale komplementujące się smaki: głębokie, intensywne kakao i delikatną, kremową wanilię. Bogactwo tych smaków sprawia, że nie można się nimi nasycić. Podarunek dla kubków smakowych, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Aromat pieczonych ciasteczek pokryje Twój dom, przypominając wszystkim, że Święta są tuż za rogiem!

Składniki:

  • na 4 blachy ciastek:
  • 400 g mąki tortowej
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 duże żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 16 g cukru z wanilią (op.)
  • lukier królewski do dekoracji
  • szczypta soli

Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie:
    Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.
    Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtko i śmietanę, wyrabiamy ciasto.
    Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy aż do połączenia.
  2. 2.
    Pieczemy je na papierze w temp. 180 stopni, do 10 minut.
    Studzimy na kratce. Dekorujemy.
  3. 3.
    Oba ciasta foliujemy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej jednak aby spędziły tam noc.
    Wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy ulubione kształty. Najlepiej z obu kolorów inne.

Słowa kluczowe: ciasteczka świąteczne, czekoladowe.

Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne – dodatkowe informacje

Lukier możemy przygotować ucierając białko z 250 g cukru, łyżką octu winnego i odrobiną olejku rumowego. Masę ucieramy na niskich obrotach miksera przez 4-5 minut, lub ręcznie przez 7-8.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszonka
Następny przepis: DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode