Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne zawsze dodają uroku domowej atmosferze. Każde gryzienie tych dwu smakowych ciasteczek świątecznych, kakaowych i waniliowych, przywodzi na myśl miłe wspomnienia, ciepłe chwile i rodzinne tradycje. Uważaj, bo mogą stworzyć nałóg! Te ciasteczka mają dwa kontrastujące, ale doskonale komplementujące się smaki: głębokie, intensywne kakao i delikatną, kremową wanilię. Bogactwo tych smaków sprawia, że nie można się nimi nasycić. Podarunek dla kubków smakowych, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Aromat pieczonych ciasteczek pokryje Twój dom, przypominając wszystkim, że Święta są tuż za rogiem!
admin
Składniki:
- na 4 blachy ciastek:
- 400 g mąki tortowej
- 100 g cukru kryształu
- 1 duże żółtko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 16 g cukru z wanilią (op.)
- lukier królewski do dekoracji
- szczypta soli
Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.
Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtko i śmietanę, wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy aż do połączenia. -
2.
Pieczemy je na papierze w temp. 180 stopni, do 10 minut.
Studzimy na kratce. Dekorujemy. -
3.
Oba ciasta foliujemy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej jednak aby spędziły tam noc.
Wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy ulubione kształty. Najlepiej z obu kolorów inne.
Słowa kluczowe: ciasteczka świąteczne, czekoladowe.
Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne – dodatkowe informacje
Lukier możemy przygotować ucierając białko z 250 g cukru, łyżką octu winnego i odrobiną olejku rumowego. Masę ucieramy na niskich obrotach miksera przez 4-5 minut, lub ręcznie przez 7-8.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszonka
Następny przepis: DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)