Duszona marchewka
Duszona marchewka to uniwersalny boczny przepis, który doskonale uzupełni każdy posiłek. Pełen smaku i nasycony słodyczą marchwi połączonej z lekko karmelizowaną cebulą, ten przepis to prawdziwa rozkosz. Duszona marchewka jest prosta do przygotowania, a jej różnorodność sprawia, że można ją stale modyfikować i dodawać ulubione składniki. To doskonałe danie dla każdego, kto szuka zdrowego, smacznego i prostego sposobu na przygotowanie marchwi. Marchewka duszona z cebulką to prawdziwy rarytas, który zachwyci każdego miłośnika warzyw. Spróbuj duszonej marchewki z patelni i przekonaj się, jak pyszna potrafi być ta prosta potrawa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 większe lub 4-5 mniejsze marchewki (około 0,5kg)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 łyżki masła
Duszona marchewka – jak zrobić?
- Marchew obieramy i kroimy w średniej grubości plastry lub kwadraty czy słupki. Wykładamy na patelnię podlewając lekko wodą i dodając masełko czy margarynę. Na małym ogniu dusimy aż zmięknie lecz nie będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w pióra cebule i doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gdy już wyłączymy patelnie dodajemy miód i mieszamy aby całość się połączyła oraz doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy do obiadu np gulaszu lub innego dania wg uznania lub też jako oddzielne danie.
Porady – Duszona marchewka
Jeśli patelnia jest dość sucha bo mamy zbyt mało wody czy masła a sporo marchwi, podlewamy nieco więcej. Marchewka duszona z cebulką jest idealna na ciepło, a jak ktoś woli to super smakuje także po wystudzeniu. Podane proporcje są tak „mniej więcej” w zależności ile mamy marchwi i jak lubimy mocno słone czy czy słodkie. Podany przepis jest na surówkę do obiadu dla 4 osób.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami
Następny przepis: Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika