Duszona kapusta kiszona z pieczarkami
Przekazujemy wam aromatyczny i rozgrzewający przepis na duszoną kapustę kiszoną z pieczarkami. To wyjątkowa kombinacja tradycyjnej, polskiej kuchni, łącząca w sobie pełnię smaku kiszonej kapusty oraz soczystość pieczarek. Ten przepis to doskonały przykład, jak z prostych składników stworzyć prawdziwe kulinarnie arcydzieło. Kapusta z pieczarkami na maśle, czy kapusta zasmażana z pieczarkami, to propozycje, które często przewijają się w rodzimych przepisach. Jednak ta wersja dania na pewno dostarczy nowych doznań dla waszych kubków smakowych. Od teraz kapusta kiszona z pieczarkami stanie się waszym ulubionym daniem na zimowe wieczory. Spróbujcie koniecznie!
admin
Składniki:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 ziele angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- świeżo zmielony pieprz
- ostra i słodka papryka
- sól
Duszona kapusta kiszona z pieczarkami – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną poszatkuj. Włóż do garnka zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki. Wszystko podsmaż, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli, oraz ostrą i słodką papryką.
- Podsmażone pieczarki wraz z cebulą dodać do kapusty, jak również przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Gotować do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając.
Dodatkowe informacje – Duszona kapusta kiszona z pieczarkami
Jeżeli woda z kapusty na wyparowała a kapusta nie jest miękka należy dolać odrobinę w czasie gotowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona cukinia z nutą czosnku
Następny przepis: Duszona młoda kapusta z konserwą