Duszona cukinia z nutą czosnku

Duszona cukinia z nutą czosnku

Duszona cukinia z nutą czosnku to idealny dodatek do mięs. Cukinia duszona na maśle, z dodatkiem aromatycznego czosnku, staje się prawdziwym smakowitym, zdrowym skarbem. Ten prosty, ale efektowny przepis, umożliwia przygotowanie pysznego dania, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Cukinia duszona na patelni zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Gotując według tego przepisu, odkryjesz na nowo prostotę i elegancję kuchni bazującej na warzywach. Przygotuj się na wyjątkowe doznanie kulinarnego zdrowia i smaku dzięki duszonej cukinii z czosnkiem.

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
  • 400 g cukinii
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny lub limonki

Duszona cukinia z nutą czosnku – jak zrobić?

  1. Cukinię kroimy w słupki lub niedużą kostkę. Wrzucamy na roztopione na patelni masło, chwilę smażymy bez przykrycia, dodajemy sól, cukier, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Podajemy na ciepło, jako dodatek do mięsa.

Dodatkowe informacje – Duszona cukinia z nutą czosnku

Do duszenia można wykorzystać wyrośniętą, ale młodą cukinię. Wówczas należy usunąć miękki miąższ z pestkami. Przed podaniem można posypać posiekaną zieloną pietruszką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dupa pawiana
Następny przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode