Drożdżówka z kakao

Drożdżówka z kakao

Drożdżówka z kakao to cudowna propozycja na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Ta udoskonalona wersja klasycznej drożdżówki to prawdziwa uczta dla miłośników kakaowych smaków. W przepisie postawiono na ciasto drożdżowe, które jest niebywale puszyste i lekkie. Gwiazdą tego wypieku jest jednak nadzienie kakaowe, którego intensywny smak doskonale kontrastuje ze słodkością ciasta. Jest to danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli szukasz pomysłu na ciepłe, domowe pieczywo, które będzie nie tylko smaczne, ale też pachnące i apetyczne, drożdżówka z kakao może być strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj – na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach 28×7 cm
  • Ciasto:
  • • 0,5 kg mąki
  • • 3 jajka (ubite z cukrem)
  • • ½ szklanki cukru
  • • 5 dag drożdży
  • • 1 szklanka mleka
  • • 10 dag roztopionej margaryny
  • • 1 cukier waniliowy
  • Kakaowe nadzienie:
  • • 4 łyżki kakao
  • • 3 łyżki cukru
  • • 1 łyżka margaryny
  • • Mleko (ile przyjmie)

Drożdżówka z kakao – jak zrobić?

  1. Drożdżowe z kakao
    1.
    Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w ½ szklance mleka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naszego zaczynu. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość 2 razy dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Gdy ciasto będzie już dobrze odchodzić od ręki odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ja zawsze ciasto drożdżowe ugniatam około 20 minut.
  2. Drożdżowe z kakao
    2.
    Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę podsypując mąką i dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie smarujemy masą kakaową. Zwijamy jak roladę. Wkładamy do dwóch foremek keksowych, smarujemy jajkiem i pieczemy około 40-50 min w 180ºC. Studzimy.
  3. 3.
    Kakaowe nadzienie: Wszystkie składniki mieszamy razem, tak by cała masa miała konsystencję masła czekoladowego, np. nutelli.

Dodatkowe informacje – Porady

Zamiast masy kakaowej można ciasto posmarować kupną masą czekoladową, lub marmoladą wieloowocową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: drożdżówka sypana dla leniwych
Następny przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode