Drożdżówka z kakao
Drożdżówka z kakao to cudowna propozycja na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Ta udoskonalona wersja klasycznej drożdżówki to prawdziwa uczta dla miłośników kakaowych smaków. W przepisie postawiono na ciasto drożdżowe, które jest niebywale puszyste i lekkie. Gwiazdą tego wypieku jest jednak nadzienie kakaowe, którego intensywny smak doskonale kontrastuje ze słodkością ciasta. Jest to danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli szukasz pomysłu na ciepłe, domowe pieczywo, które będzie nie tylko smaczne, ale też pachnące i apetyczne, drożdżówka z kakao może być strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj – na pewno nie pożałujesz!
admin
Składniki:
- 2 blaszki o wymiarach 28×7 cm
- Ciasto:
- • 0,5 kg mąki
- • 3 jajka (ubite z cukrem)
- • ½ szklanki cukru
- • 5 dag drożdży
- • 1 szklanka mleka
- • 10 dag roztopionej margaryny
- • 1 cukier waniliowy
- Kakaowe nadzienie:
- • 4 łyżki kakao
- • 3 łyżki cukru
- • 1 łyżka margaryny
- • Mleko (ile przyjmie)
Drożdżówka z kakao – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w ½ szklance mleka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naszego zaczynu. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość 2 razy dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Gdy ciasto będzie już dobrze odchodzić od ręki odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ja zawsze ciasto drożdżowe ugniatam około 20 minut. -
2.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę podsypując mąką i dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie smarujemy masą kakaową. Zwijamy jak roladę. Wkładamy do dwóch foremek keksowych, smarujemy jajkiem i pieczemy około 40-50 min w 180ºC. Studzimy. -
3.
Kakaowe nadzienie: Wszystkie składniki mieszamy razem, tak by cała masa miała konsystencję masła czekoladowego, np. nutelli.
Dodatkowe informacje – Porady
Zamiast masy kakaowej można ciasto posmarować kupną masą czekoladową, lub marmoladą wieloowocową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: drożdżówka sypana dla leniwych
Następny przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką