Drożdżowiec ze śliwkami

Drożdżowiec ze śliwkami

Odkryj klasyczny przepis na prosty i pyszny drożdżowiec ze śliwkami. Ten aromatyczny wypiek zawsze poprawia nastrój i przynosi ciepłe wspomnienia domowej kuchni. Drożdżowiec ze śliwkami, to doskonała propozycja na letnie popołudnie lub jesienne wieczory, kiedy te wyjątkowe owoce są w pełni sezonu. Kombinacja puszystego ciasta drożdżowego oraz słodko-kwaśnych śliwek sprawia, że ciasto to jest nie tylko smaczne, ale też mocno sycące. Przygotowywane według tego przepisu, wyróżnia się delikatnością i wilgotnością na długo po upieczeniu. Zachęcamy do wypróbowania tego tradycyjnego przepisu na drożdżowiec.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 720 g mąki pszennej, typ 550
  • 250 g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 230 g cukru
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • cukier wanilinowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • śliwki świeże
  • cukier, cynamon
  • 1 jajko

Drożdżowiec ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta drożdżowego:

    Najpierw robimy rozczyn. Podgrzewamy lekko mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.

    Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Odstawiamy, pod przykryciem do wyrośnięcia.

  2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki.
  3. Zasypujemy cukrem i cynamonem.
  4. Do większej miski wsypujemy składniki sypkie. Wlewamy rozczyn. Masło roztapiamy, studzimy.
  5. Całe jajka ubijamy na gęstą masę z pozostałym cukrem.
  6. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe łączymy ze sobą.
  7. Wyrabiamy ręką, do momentu, aż ciasto odejdzie od dłoni.
  8. Ciasto powinno być gładkie, miękkie.

    Przykrywamy wówczas ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  9. Ciasto wykładamy na dużą blachę, wyłożoną pergaminem.
  10. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem
  11. Następnie wykładamy śliwki z cukrem i cynamonem wymieszane- na ciasto, skórką do dołu.
  12. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.

    Wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, ściągamy pergamin.

  13. Ciasto kroimy na porcje.
  14. Smacznego 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki powinny być przesiewane.

Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w ciepłych warunkach, np. w kuchni przy piecu.

Nie podaję dokładnej ilości cukru i cynamonu do śliwek, ponieważ wszystko zależy od ich kwasowości i dojrzałości. Śliwki nie powinny być zbyt dojrzałe ani miękkie.

Do wyrobienia ciasta drożdżowego najlepiej użyć rąk. Wystarczy zacisnąć pięść i wciskać powietrze w ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.

Jeśli masz dużą blachę, najlepiej użyj takiej o wymiarach 36×24 cm. Ciasto będzie bardzo wysokie i mocno wyrośnie podczas pieczenia.

Po upieczeniu ciasto będzie puszyste, smaczne i aromatyczne. Zachowuje również świeżość przez długi czas.

Ten drożdżowiec jest idealnym słodkim poczęstunkiem na podwieczorek dla dzieci, na przykład do kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka
Następny przepis: Drożdżówka jak marzenie z automatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode