Drożdżowiec ze śliwkami
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 720 g mąki pszennej, typ 550
- 250 g stopionego masła
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 230 g cukru
- 250 ml mleka 3,2 %
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- Ponadto:
- śliwki świeże
- cukier, cynamon
- 1 jajko
Drożdżowiec ze śliwkami – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta drożdżowego:
Najpierw robimy rozczyn. Podgrzewamy lekko mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.
Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Odstawiamy, pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki.
- Zasypujemy cukrem i cynamonem.
- Do większej miski wsypujemy składniki sypkie. Wlewamy rozczyn. Masło roztapiamy, studzimy.
- Całe jajka ubijamy na gęstą masę z pozostałym cukrem.
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe łączymy ze sobą.
- Wyrabiamy ręką, do momentu, aż ciasto odejdzie od dłoni.
- Ciasto powinno być gładkie, miękkie.
Przykrywamy wówczas ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wykładamy na dużą blachę, wyłożoną pergaminem.
- Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem
- Następnie wykładamy śliwki z cukrem i cynamonem wymieszane- na ciasto, skórką do dołu.
- Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
Wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, ściągamy pergamin.
- Ciasto kroimy na porcje.
- Smacznego 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki powinny być przesiewane.
Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w ciepłych warunkach, np. w kuchni przy piecu.
Nie podaję dokładnej ilości cukru i cynamonu do śliwek, ponieważ wszystko zależy od ich kwasowości i dojrzałości. Śliwki nie powinny być zbyt dojrzałe ani miękkie.
Do wyrobienia ciasta drożdżowego najlepiej użyć rąk. Wystarczy zacisnąć pięść i wciskać powietrze w ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.
Jeśli masz dużą blachę, najlepiej użyj takiej o wymiarach 36×24 cm. Ciasto będzie bardzo wysokie i mocno wyrośnie podczas pieczenia.
Po upieczeniu ciasto będzie puszyste, smaczne i aromatyczne. Zachowuje również świeżość przez długi czas.
Ten drożdżowiec jest idealnym słodkim poczęstunkiem na podwieczorek dla dzieci, na przykład do kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówka
Następny przepis: Drożdżówka jak marzenie z automatu