DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

To idealne ciasto na jesienne popołudnie – puszyste, drożdżowe, z aromatycznymi jabłkami i cynamonem. Ukoronowane waniliową kruszonką, której chrupkość cudownie kontrastuje z miękkością ciasta. Drobinki cynamonu otulają jabłka, nadając deserowi niepowtarzalny smak i aromat. Ta malownicza kompozycja smaków to kwintesencja domowego wypieku, który przyniesie ukojenie dla podniebienia i ducha. Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i przemycenie ich do słodkiego deseru. Ta kompozycja smaków na pewno zachwyci każdego miłośnika ciast domowych.

Składniki:

  • CIASTO:
    • 3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • cukier wanilinowy
    • 2 jajka
    • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
    • 150 g masła (roztopione)
    • 40 g drożdży
  • FARSZ JABŁKOWY:
    • 2,5 kg jabłek
    • 5 łyżek cukru
    • 1 kopiasta łyżka
    • 2 kisiele cytrynowe (2x38g)
  • KRUSZONKA WANILIOWA:
    • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
    • 70 g stopionego i wystudzonego masła

Drożdżowe ciasto z jabłkami, cynamonem i waniliową kruszonką – jak zrobić?

  1. Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  2. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
  3. Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu), dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać, do połączenia się składników.
  4. Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
  5. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
  6. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier, cynamon i kisiele – całość dobrze wymieszać.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry), troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
  9. Masło na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać. Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 minut.

DODATKOWE INFORMACJE – DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Do ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem można użyć dowolnych owoców, czy też twarogu lub budyniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Następny przepis: Drożdżowe faworki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode