DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ
To idealne ciasto na jesienne popołudnie – puszyste, drożdżowe, z aromatycznymi jabłkami i cynamonem. Ukoronowane waniliową kruszonką, której chrupkość cudownie kontrastuje z miękkością ciasta. Drobinki cynamonu otulają jabłka, nadając deserowi niepowtarzalny smak i aromat. Ta malownicza kompozycja smaków to kwintesencja domowego wypieku, który przyniesie ukojenie dla podniebienia i ducha. Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i przemycenie ich do słodkiego deseru. Ta kompozycja smaków na pewno zachwyci każdego miłośnika ciast domowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- 3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
- 150 g masła (roztopione)
- 40 g drożdży
- FARSZ JABŁKOWY:
- 2,5 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 kopiasta łyżka
- 2 kisiele cytrynowe (2x38g)
- KRUSZONKA WANILIOWA:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
- 70 g stopionego i wystudzonego masła
Drożdżowe ciasto z jabłkami, cynamonem i waniliową kruszonką – jak zrobić?
- Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
- Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
- Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu), dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać, do połączenia się składników.
- Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
- Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
- W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier, cynamon i kisiele – całość dobrze wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry), troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
- Masło na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać. Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 minut.
DODATKOWE INFORMACJE – DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ
Do ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem można użyć dowolnych owoców, czy też twarogu lub budyniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Następny przepis: Drożdżowe faworki z serem