Drożdżowe ciasto warstwowe

Drożdżowe ciasto warstwowe

Nie ma nic przyjemniejszego niż domowe wypieki. Dzisiejszy przepis na drożdżowe ciasto warstwowe zapewne oczaruje wszystkich wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Można go podać na różne okazje – od zwykłego popołudniowego deseru po święta. Ten przepis wyróżnia się tym, że ciasto jest miękkie, puszyste, ale jednocześnie chrupiące z wierzchu. Jego atrakcyjność podkreśla ułożenie składników na przemian w warstwy, które po upieczeniu tworzą piękną, apetyczną formę. Bez względu na to, czy jesteś fanem drożdżówek czy po prostu szukasz nowego przepisu na ciasto, ten drożdżowy placek warstwowy na pewno cię zachwyci.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru kryształu i 1 cukier waniliowy (mały)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki przesianej mąki
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA (na keksówkę wystarczy zrobić z połowy podanej porcji, na większą blaszkę wg przepisu):
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 kostki zimnego masła z lodówki

Drożdżowe ciasto warstwowe – jak zrobić?




  1. warstwy ciasta drożdżowego
    1.
    Składniki w podanej w przepisie kolejności dodawać do miski (zrobią się warstwy), przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 h.



  2. kruszonka
    2.
    Zrobić kruszonkę.



  3. Ciasto po 3 h
    3.
    Po ok 3h ręką dokładnie przemieszać ciasto, które już wystarczająco pracowało i przełożyć do blaszki. Posypać kruszonką. Piec w temp 180 st przez około 40 min. Zależy od piekarnika, więc sprawdzajcie sobie swoje ciasto – będzie gotowe, gdy pięknie się zarumieni. Jeśli zechcemy ciasto z owocami, to na wyłożone do blaszki ciasto dajemy owoce i potem kruszonkę. SMACZNEGO 🙂

Dodatkowe informacje – Drożdżowe ciasto warstwowe

Na placek drożdżowy warstwowy czekamy ok 3 godzin, ale nie koniecznie równe 3. po 2,5 też możemy już przystąpić do fazy końcowej 🙂 Można je upiec w każdej foremce. Ja robię w keksówce. Moi domownicy jedzą to ciasto nawet jako drożdżówkę do dżemu i popijają mlekiem 🙂 Do kawy jest wyśmienita. Jednym słowem drożdżówka warstwowa dopasowuje się do każdej formy i okazji 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe ciasto bez mieszania
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode