Drożdżowa babka bez jajek
Drożdżowa babka bez jajek to przystępny przepis dla osób na diecie bezjajecznej czy wegańskiej. Zaskoczy swoją puszystością i smakiem. Idealna na słodki poczęstunek czy niedzielne spotkanie z rodziną. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Składniki,jakie są potrzebne do jej wykonania, na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Klasyczna drożdżówka, którą znamy od lat, ale w nieco innym, zdrowym wydaniu. Serwuje się ją przede wszystkim na ciepło, ale równie dobrze smakuje po wystudzeniu. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe bez obaw o zawartość jajek! Ba, nawet bez jajek ta drożdżówka jest równie pyszna!
Piotr Zieliński
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – ½ kg
- drożdże świeże – 20 g
- cukier puder – ¾ szklanki
- masło – 80 g
- mleko – ½ szklanki
- puree z dyni – 1 szklanka
- szczypta soli
Drożdżowa babka bez jajek – jak zrobić?
-
1.
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.
Masło roztopić, wymieszać z puree dyniowym i pozostałym mlekiem. Całość przełożyć do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. -
2.
Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, przełożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek na babkę. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. -
3.
Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec 30-35 minut. Wystudzone babki posypać cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
*jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to powinien dodać więcej cukru pudru
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA
Następny przepis: Drożdżowa bułka z makiem