DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA
Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na drobne, kruche ciasteczka. To propozycja dla tych wszystkich, którzy na słowo „ciastka” myślą o małych, aksamitnych kąskach, które dosłownie rozpływają się w ustach. Są one niewątpliwie sztandarowym przykładem posiłku, który może rozpieścić nasze kubki smakowe. Idealne do porannej kawy, popołudniowej herbatki czy jako deser po obiedzie. Tym razem postawimy na klasykę – kruchy spód, który będzie bazą dla niezliczonych wariacji. Inspiracją do stworzenia tego przepisu był dla nas brak propozycji drobnych ciastek na rynku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 20 dkg margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- cukier puder do dekoracji
Drobne, kruche ciasteczka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Posiekać margarynę z przesianą mąką. Dodać sok z cytryny, przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
- Rozwałkować ciasto na płaty grubości 5 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć ciastka na talerz i posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: drobne ciasteczka przepisy, drobne ciastka przepisy
Dodatkowe informacje – DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA
Ciasteczka można polukrować lub udekorować polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA
Następny przepis: Drożdżowa babka bez jajek