DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA

DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA

Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na drobne, kruche ciasteczka. To propozycja dla tych wszystkich, którzy na słowo „ciastka” myślą o małych, aksamitnych kąskach, które dosłownie rozpływają się w ustach. Są one niewątpliwie sztandarowym przykładem posiłku, który może rozpieścić nasze kubki smakowe. Idealne do porannej kawy, popołudniowej herbatki czy jako deser po obiedzie. Tym razem postawimy na klasykę – kruchy spód, który będzie bazą dla niezliczonych wariacji. Inspiracją do stworzenia tego przepisu był dla nas brak propozycji drobnych ciastek na rynku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • cukier puder do dekoracji

Drobne, kruche ciasteczka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Posiekać margarynę z przesianą mąką. Dodać sok z cytryny, przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Rozwałkować ciasto na płaty grubości 5 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć ciastka na talerz i posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: drobne ciasteczka przepisy, drobne ciastka przepisy

Dodatkowe informacje – DROBNE, KRUCHE CIASTECZKA

Ciasteczka można polukrować lub udekorować polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA
Następny przepis: Drożdżowa babka bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode