DROBIOWA KIEŁBASKA Z SZYNKOWARA

DROBIOWA KIEŁBASKA Z SZYNKOWARA

Wydawać by się mogło, że przygotowanie w domu smakowitej drobiowej kiełbasy to czarna magia, ale z naszym przepisem na drobiową kiełbasę z szynkowara, przekonacie się, że jest to zadanie prostsze niż myślcie. Ta kiełbasa ma wyjątkowy smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Nigdy więcej nie będziecie musieli zadowalać się gotowymi produktami prosto ze sklepu, kiedy możecie cieszyć się domową wersją tej smakowitej kiełbasy. Odkryjcie tajemnice domowej wędliniarni i cieszcie się aromatyczną, pełną smaku i aromatu drobiową kiełbasą z szynkowara.

Składniki:

  • – 80 dekagramów mięsa z 4 nóg kurczaka, obranego

    – 20 dekagramów białej parzonej kiełbasy drobiowej

    – 2 dekagramy soli peklowej

    – 150 mililitrów przegotowanej wody, ostudzonej, z 1 łyżeczką cukru

    – 1 duży ząbek czosnku

    – 1 łyżeczka żelatyny

    – pieprz ziołowy

    – oraz woreczek do zamrażania

Drobiowa kiełbaska z szynkowara – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić na kawałki. Oprószyć solą peklową i zalać przestudzoną wodą z cukrem. Mieszać i wygniatać ręką mięso, aż wchłonie wodę. Następnie ułożyć w naczyniu szklanym z przykrywką i dać do lodówki na 24 godziny. Przewracać mięso co parę godzin.
  2. Po tym czasie, wyjąć mięso. Kiełbasę pokroić w kawałki i dołożyć do mięsa.

    Obsypać wszystko żelatyną, dodać pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Do szynkowara włożyć woreczek (do zamrażania) i ubijać w nim masę mięsną, żeby wycisnąć z niej powietrze. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar.

    Przygotować wysoki garnek. Włożyć do niego szynkowar i wypełnić go wodą tak, żeby poziom wody był poniżej górnej krawędzi szynkowara.

    Parować 1 godzinę w temp. 80-85 stopni (woda lekko mruga).

    Następnie wyjąć szynkowar i ostudzić go. Dać do lodówki na ok.12 godzin żeby kiełbaska stężała.

    Po tym czasie wyjąć kiełbaskę z szynkowara i woreczka, dać na półmisek i delektować się pyszną wędlinką.

DROBIOWA KIEŁBASKA Z SZYNKOWARA – dodatkowe informacje

W ten sposób można przetwarzać każde mięso, używając różnych przypraw i uzyskując wędlinę o różnych smakach. Najważniejsze, że jest domowa i zdrowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drink Zielona Żabka
Następny przepis: Drób i schab w sosie imbirowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode