Donuts, pączki z dziurką
Ten przepis na donuts, czyli pączki z dziurką, to idealny sposób na stworzenie domowej, miniaturowej cukierni. Czy niewielka czarna dziura w środku pączka dodaje mu uroku, czy może smaku? Każdy kto choć raz próbował oryginalnych donuts z Ameryki wie, że to połączenie jest nieodparte. Pachnące, delikatne i puszyste pączki z dziurką, posypane cukrem pudrem lub oblane czekoladowym lukrem, to coś, co smakuje dosłownie każdemu. To propozycja deseru dla wszystkich, bez względu na wiek. Zapraszamy do odkrycia sekretu idealnych domowych pączków donuts.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki roztopionego masła (90g)
- 2 łyżki spirytusu
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- 1 gorzka czekolada
- posypka
Przygotowanie donutsów, pączków z dziurką
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (wszystkie poza masłem) i zagnieść ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone tłuszcze. Wyrabiać około 10 / 15 minut, chyba, że jesteście szczęśliwcami posiadającymi robota kuchennego z hakiem do wyrobu ciasta drożdżowego, wtedy wyrabiamy ciasto tylko kilka minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć miskę suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ważne jest pilnowanie, aby w domu nie było przeciągu, gdyż ciasto nie wyrośnie.
- Po upłynięciu godziny ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką lub kieliszkiem do szampana o średnicy około 6,5 cm wykrawać koła, następnie mniejszą foremką (około 1,5cm) wykrawać pośrodku większych kół – mniejsze (ja zastosowałam zakrętkę od butelki po wodzie mineralnej).
- Donutsy układamy na oprószonej mąką stolnicy i ponownie zostawiamy na minimum pół godziny do podwojenia objętości.
- Kiedy donutsy pięknie urosną, możemy przystąpić do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do około 170 stopni tłuszczu, z obu stron do zarumienienia ciasta. Mniejsza temperatura sprawi, że pączki za bardzo nasiąkną tłuszczem, zbyt wysoka sprawi, że pączki bardzo szybko się upieką od zewnątrz, a w środku będą surowe.
- Ozdabiamy donutsy jeszcze ciepłe dzięki czemu będą lepiej zwarte z polewą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami oleju. Studzimy i ponownie podgrzewamy. Jest to tak zwane temperowanie czekolady, mające na celu, aby nasze donutsy ładnie się błyszczały, czekolada była przyjemna w dotyku, szybko zastygała i nie roztapiała się podczas jej dotykania.
Porady – Dodatkowe informacje
Jak bez termometru ocenić czy temperatura tłuszczu ma około 170 stopni? Otóż, jeżeli wrzucimy nasze oponki na rozgrzany tłuszcz, a te zamiast stopniowo nabierać koloru poprzez kremowy, złotawy i lekko brązowy, nagle (po kilku sekundach) stają się brązowe, tzn. że powinniśmy ściągnąć na chwilkę garnek z olejem i poczekać około minuty, aż tłuszcz przestygnie. Donuts nie powinny być tłuste. Nie nasiąkną tłuszczem dzięki dodaniu do nich spirytusu, który po upieczeniu nie będzie w smaku wyczuwalny. Jeżeli przygotowujecie donuty dla swoich pociech i chcecie uniknąć użycia alkoholu polecam sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DORADA PIECZONA w FOLII
Następny przepis: Dorsz duszony w marchewce