Domowy sos słodko-kwaśny
Składniki:
- 3 kilogramy pomidorów
- 1 kilogram cebuli
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1/4 łyżki chili
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżki białego pieprzu
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Domowy sos słodko-kwaśny – jak zrobić?
- Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę odsączoną z zalewy i ananasy, pokrojonego w kostkę wraz z zalewą. Mieszamy cały czas gotując. Teraz dodajemy resztę składników.
- Gotujemy wszystko jeszcze przez 30 minut, ale nie dłużej by warzywa zachowały kruchość.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce z odrobiną zimnej wody i sosu. Wlewamy do garnka z gotującym się sosem i ponownie zagotowujemy.
- Gorący sos przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy najlepiej na noc by słoiki się zawekowały.
Tekst: Sos słodko-kwaśny można wykorzystać do podania z ryżem. Aby go przygotować, należy obieram ze skóry pomidory i kroić je w dużą kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy pomidory i cebulę w garnku przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, odsączoną kukurydzę oraz ananasy wraz z ich zalewą. Mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Aby zagęścić sos, mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i sosu, a następnie wlewamy do garnka. Ponownie zagotowujemy całość. Gorący sos przekładamy do słoików, dokładnie je zakręcamy i odstawiamy na noc, aby się zawekowały. Gotowy sos słodko-kwaśny można podać z ryżem.
Sos słodko-kwaśny – dodatkowe informacje
Słoiki napełnione sosem przykrywam kocem, by mieć pewność że dobrze się zawekują. Mogę je wtedy wykorzystywać przez cały rok.