Domowy sos boloński

Domowy sos boloński

Wszyscy kochają sos boloński, czyż nie? Jest to jeden z tych elementów kuchni włoskiej, który wydaje się pasować do niemal każdego posiłku. Idealny na obiad, doskonały do przygotowania zapasów na zimę, a także świetny do użycia w przetworach. Czy kiedykolwiek próbowałeś robić go samodzielnie w domu? Ten przepis na domowy sos boloński jest prosty do wykonania, a sos jest pełen smaku – delikatny, bogaty i pełen drobno posiekanych warzyw. Idealny do spaghetti lub jako dodatek do innych dań. Wykonanie własnego sosu bolońskiego nigdy nie było prostsze.

Składniki:

  • 4 kilogramy pomidorów bez skórki
  • 4 cebule
  • 1 czosnek
  • 1/2 opakowania bazylii
  • 1/2 opakowania oregano
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki

Domowy sos boloński – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć,zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki a większe drobniej. Cebulę obrać pokroić w ćwiartki.Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Gotować godzinę.
  2. Po tym czasie wszystko zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Gotować odkryte na małym ogniu kolejna godzinę.
  3. Sos wlać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Domowy sos boloński – dodatkowe informacje

W trakcie gotowania można posmakować sos boloński z pomidorów i ewentualnie doprawić-ja podaję proporcje wg mojego gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy sos barbecue
Następny przepis: Domowy sos czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode