Domowy sos boloński
Wszyscy kochają sos boloński, czyż nie? Jest to jeden z tych elementów kuchni włoskiej, który wydaje się pasować do niemal każdego posiłku. Idealny na obiad, doskonały do przygotowania zapasów na zimę, a także świetny do użycia w przetworach. Czy kiedykolwiek próbowałeś robić go samodzielnie w domu? Ten przepis na domowy sos boloński jest prosty do wykonania, a sos jest pełen smaku – delikatny, bogaty i pełen drobno posiekanych warzyw. Idealny do spaghetti lub jako dodatek do innych dań. Wykonanie własnego sosu bolońskiego nigdy nie było prostsze.
admin
Składniki:
- 4 kilogramy pomidorów bez skórki
- 4 cebule
- 1 czosnek
- 1/2 opakowania bazylii
- 1/2 opakowania oregano
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
Domowy sos boloński – jak zrobić?
- Pomidory umyć,zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki a większe drobniej. Cebulę obrać pokroić w ćwiartki.Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Gotować godzinę.
- Po tym czasie wszystko zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Gotować odkryte na małym ogniu kolejna godzinę.
- Sos wlać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Domowy sos boloński – dodatkowe informacje
W trakcie gotowania można posmakować sos boloński z pomidorów i ewentualnie doprawić-ja podaję proporcje wg mojego gustu.