Domowy sos barbecue
Odkryj tajemnicę doskonale przyrządzonego dania z grilla z naszym przepisem na domowy sos barbecue. Oryginalny, pełen smaku i łatwy do przygotowania – idealny dla każdego miłośnika grilla. Ten sos bbq jest istotnym składnikiem wielu amerykańskich przepisów, a dzięki nam dowiesz się, jak go przygotować. Kłucz do doskonałego, domowego sosu tkwi w wykorzystaniu odpowiednich składników i stworzeniu unikalnej mieszanki smaków. Bądź pewien, że to element, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu. Nasz przepis na sos bbq to gwarancja udanego, rodzinngo spotkania pod znakiem pysznego jedzenia.
admin
Składniki:
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu – nie użyłam
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
Domowy sos barbecue – jak zrobić?
-
1.
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. -
2.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować sos BBQ na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. -
3.
Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. -
4.
Gotowy sos barbecue przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Domowy sos barbecue przepis najlepiej smakuje po spędzeniu całej nocy w lodówce. Wszystkie składniki mają wtedy szansę dokładnie przegryźć się ze sobą, dzięki czemu smak i aromat sosu barbecue przepis jest jeszcze intensywniejszy. Gotowy sos bbq przepis można przechowywać w lodówce do kilku dni. Jeśli natomiast przelejemy jeszcze gorący sos bbq jak zrobić do słoiczków i zawekujemy, będzie nam służył przez długie miesiące.