Domowy sok z wiśni na zimę
Zapraszamy do odkrycia smaku domowego soku z wiśni na zimę z naszym wyjątkowym przepisem! Sok wiśniowy to ulubiony nektar wielu osób, zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy to tęsknimy za smakiem słodkich, letnich owoców. Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale także pełen korzyści zdrowotnych, takich jak wzmacnianie systemu immunologicznego. Przygotowanie go w domu to gwarancja, że napój jest wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Ten aromatyczny, słodki i lekko kwaśny sok to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych wiśni.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy wiśni
- 60 dekagramów cukru
Domowy sok z wiśni na zimę – jak zrobić?
-
1.
Mycie, osuszanie i drylowanie wiśni. Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Wiśnie zaczną puszczać sok, następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, a wiśnie puszczą sok. Można sprawdzić, czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypać cukru. -
2.
Przecedzanie wiśni przez gęste sitko. Sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy około 10 minut. Po pasteryzacji sok studzimy i przenosimy do spiżarni.
Domowy sok z wiśni na zimę – dodatkowe informacje
Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie.
Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy sos czosnkowy
Następny przepis: Domowy sorbet malinowy