Domowy sok imbirowy (bez cukru)

Domowy sok imbirowy (bez cukru)

Jeśli jesteś fanem korzennych smaków i lubisz robić własne napoje w domu, ten przepis na domowy sok imbirowy (bez cukru) jest stworzony dla Ciebie. Imbir to składnik, który nie tylko dodaje do napojów wyjątkowego, ostrawego charakteru, ale także jest znany z wielu korzyści zdrowotnych. Jak mocny będzie Twój sok, zależy tylko od Ciebie! Nasz przepis jest bezcukrowy, ale jeżeli wolisz słodsze wersje, zawsze możesz dodać trochę ulubionego słodzika. Przygotuj się na przygodę pełną fantastycznych aromatów – z nami dowiesz się jak zrobić swój własny syrop imbirowy.

Składniki:

  • 120 g świeżego korzenia imbiru
  • 1700 ml wody (około 7 szklanek)
  • 5 łyżek miodu akacjowego (lub więcej według uznania)
  • sok z 1 cytryny

Domowy sok imbirowy (bez cukru) – jak zrobić?

  1. Korzeń imbiru obrać (najlepiej za pomocą łyżeczki).
  2. 1700 ml wody wlać do garnka, zagotować. Odstawić z palnika.
  3. Po kilku minutach zetrzeć na tarce obrany imbir i dodać do garnka z wodą. Odstawić pod przykryciem na minimum godzinę.
  4. Po tym czasie sok przecedzić przez sitko. Posłodzić miodem i dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  5. Przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Domowy sok imbirowy (bez cukru) – dodatkowe informacje

Sok można przechowywać w lodówce przez miesiąc.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy sok truskawkowy
Następny przepis: DOMOWY sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode