Domowy majonez

Domowy majonez

Pragniesz umilić sobie codzienne potrawy przy użyciu naturalnych, domowych składników? Spróbuj naszego tradycyjnego przepisu na domowy majonez! Ten kremowy, pełen smaku sos jest idealny do wielu potraw, a jego domowa wersja różni się znacznie od tego, co spotkamy w sklepowych półkach. Przygotowanie go to prawdziwa sztuka kulinarnej magii, która daje nie tylko satysfakcję ze stworzenia czegoś własnoręcznego, ale także możliwość kontrolowania składników i smaku. Domowy majonez to wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, ziemniaków czy mięs, który na pewno podbiję serca każdego amatora dobrej, domowej kuchni.

Składniki:

  • 1.3 jajka
  • Olej (najlepiej neutralny – z orzeszków ziemnych, z pestek winogron lub tradycyjny słonecznikowy)
  • sól, pieprz i cytryna (lub kwasek cytrynowy)
  • Dodatkowo do smaku polecam łyżkę tradycyjnej musztardy i odrobine oliwy z oliwek extra virgin

Domowy majonez – jak zrobić?

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski z jedna łyżeczką wody i miksujemy 30 sekund do uzyskania jednolitej, lekko puszystej konsystencji.
  2. Odmierzamy 250 mililitrów oleju. Ciągle mieszając zółtka zaczynamy bardzo powoli dolewać olej – na początku musi to być dosłownie po parę kropel naraz – inaczej olej z żółtkiem się nie zemulsifikują. Przez pierwsze 30 sekund powinniśmy wlać nie więcej niż 50 mililitrów oleju. Później możemy powoli przyspieszyć, ale cała czynność nie powinna nam zająć mniej niż 2 minuty i nie powinniśmy oleju lać szybciej niż jest on w stanie mieszać się z resztą majonezu.
  3. Teraz dopiero doprawiamy majonez – szczyptę soli, pieprzu, lyżeczkę musztardy i soku z cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy przez 30 sekund.
  4. Następnie pozostaje nam tylko przelać majonez do słoika i czekać na okazję do skonsumowania.

Słowa kluczowe: majonez tradycyjny, przepis

Domowy majonez – dodatkowe informacje

Dobre jest z pesto albo np z grubo mielonym pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy mac&cheese (makaron z serem)
Następny przepis: Domowy makaron do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode