Domowy majonez
Pragniesz umilić sobie codzienne potrawy przy użyciu naturalnych, domowych składników? Spróbuj naszego tradycyjnego przepisu na domowy majonez! Ten kremowy, pełen smaku sos jest idealny do wielu potraw, a jego domowa wersja różni się znacznie od tego, co spotkamy w sklepowych półkach. Przygotowanie go to prawdziwa sztuka kulinarnej magii, która daje nie tylko satysfakcję ze stworzenia czegoś własnoręcznego, ale także możliwość kontrolowania składników i smaku. Domowy majonez to wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, ziemniaków czy mięs, który na pewno podbiję serca każdego amatora dobrej, domowej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1.3 jajka
- Olej (najlepiej neutralny – z orzeszków ziemnych, z pestek winogron lub tradycyjny słonecznikowy)
- sól, pieprz i cytryna (lub kwasek cytrynowy)
- Dodatkowo do smaku polecam łyżkę tradycyjnej musztardy i odrobine oliwy z oliwek extra virgin
Domowy majonez – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski z jedna łyżeczką wody i miksujemy 30 sekund do uzyskania jednolitej, lekko puszystej konsystencji.
- Odmierzamy 250 mililitrów oleju. Ciągle mieszając zółtka zaczynamy bardzo powoli dolewać olej – na początku musi to być dosłownie po parę kropel naraz – inaczej olej z żółtkiem się nie zemulsifikują. Przez pierwsze 30 sekund powinniśmy wlać nie więcej niż 50 mililitrów oleju. Później możemy powoli przyspieszyć, ale cała czynność nie powinna nam zająć mniej niż 2 minuty i nie powinniśmy oleju lać szybciej niż jest on w stanie mieszać się z resztą majonezu.
- Teraz dopiero doprawiamy majonez – szczyptę soli, pieprzu, lyżeczkę musztardy i soku z cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy przez 30 sekund.
- Następnie pozostaje nam tylko przelać majonez do słoika i czekać na okazję do skonsumowania.
Słowa kluczowe: majonez tradycyjny, przepis
Domowy majonez – dodatkowe informacje
Dobre jest z pesto albo np z grubo mielonym pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy mac&cheese (makaron z serem)
Następny przepis: Domowy makaron do rosołu