Domowy ketchup z pomidorów
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić domowy ketchup z pomidorów? Przepis ten jest idealny dla tych, którzy pragną zdrowej alternatywy dla klasycznego, sklepowego ketchupu. Czy to keczup na zimę, czy na szybki obiad, dzięki temu przepisowi przygotujesz go w zaciszu swojej kuchni. Prosty i szybki do wykonania, ketchup będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Keczup własnej roboty, to nie tylko zdrowsza wersja tego popularnego sosu, ale przede wszystkim niepowtarzalny, domowy smak. Jeśli nie próbowałeś jeszcze zrobić ketchupu samodzielnie, ten przepis na pewno Cię przekona. Spróbuj swoich sił w kuchni.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz
Domowy ketchup z pomidorów – jak zrobić?
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku i wstawiamy na gaz. W międzyczasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę (bez pestek).
- Dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok 15 minut. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Dusimy całość około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Ketchup jest gotowy jak będzie odpowiednio gęsty.
PORADY – Dodatkowe informacje
Przepis na domowy ketchup z pomidorów jest idealny dla tych, którzy chcą cieszyć się swojskim smakiem ketchupu, przygotowanego własnoręcznie. Można go spożywać od razu lub przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jeśli jednak chcecie mieć ketchup na zimę, dobrym pomysłem jest wlewania gorącego ketchupu do suchych, wyparzonych słoików, a następnie zakręcanie ich i ustawienie do góry dnem. Tak przygotowane słoiki z ketchupem można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
Jeśli zależy nam na przechowywaniu ketchupu poza lodówką, konieczne jest zapasteryzowanie go. W takim przypadku słoiki z ketchupem gotujemy przez około 15 minut.