Domowy budyń kakaowy

Domowy budyń kakaowy

Budyń kakaowy to ukochany deser wielu z nas, przypominający smakiem bezpieczne, dziecięce lata. To idealne zakończenie każdego posiłku, zwłaszcza że samodzielnie przygotowany, zawsze smakuje o wiele lepiej niż ten z torebki. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na domowy budyń kakaowy, który swoją głębią smaku na pewno Was zachwyci! Przy jego przygotowaniu niezbędne będą składniki, które zwykle każdy ma w swojej kuchni. Posiadanie takiego przepisu z pewnością okaże się niezwykle przydatne – początkujący kucharze mogą przekonać się, jak łatwo zrobić domowy budyń czekoladowy. Zachęcamy do wypróbowania tej metody!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (użyłem bez laktozy),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka cukru.

Domowy budyń kakaowy – jak zrobić?

  1. Połowę mleka z cukrem podgrzewać w garnku. Drugą połowę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakaem. Gdy mleko będzie już gorące dodać resztę mleka z mąką i kakaem. Zmniejszyć gaz i energicznie mieszać (ja robię to rózgą).

Słowa kluczowe: budyń czekoladowy przepisy, jak zrobić budyń czekoladowy, domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń kakaowy – dodatkowe informacje

Gdy lubicie mniej/bardziej słodkie/kakaowe – ilości zmniejszacie. Jeśli lubicie i możecie kremy kakaowe (typu nutella) możecie dodać łyżeczkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy barszcz czerwony
Następny przepis: Domowy budyń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode