Domowy budyń

Domowy budyń

Możliwość przygotowania domowego budyniu jest prawdziwym skarbem dla miłośników tego deseru. Znacznie przewyższa on swoim smakiem polewkę budyniową dostępną w komercyjnej sprzedaży. Budyń własnej roboty to przepyszne danie, które z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem, kremową konsystencją i intensywnym smakiem naturalnych składników. Można go przyrządzić w różnych wariantach smakowych, dostosowując do indywidualnych preferencji. Domowy budyń to pyszny i zdrowy deser, który sprawdzi się idealnie na zakończenie rodzinnej kolacji czy jako słodka przekąska.

Składniki:

  • 0.5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego bądź masła
  • 1 łyżka cukru (bądź słodzik)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Domowy budyń – jak zrobić?

  1. 1. Zagotować 3/4 mleka z cukrem i cukrem wanilinowym.

    Pozostałe mleko wymieszać z resztą składników, tak aby nie powstała żadna grudka.

    Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i mieszamy dopóki budyń nie zgęstnieje.

Domowy budyń – dodatkowe informacje

Aby powstał budyń własnej roboty dodajemy łyżkę kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy budyń kakaowy
Następny przepis: Domowy bundz z mleka krowiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode