Domowy budyń
Możliwość przygotowania domowego budyniu jest prawdziwym skarbem dla miłośników tego deseru. Znacznie przewyższa on swoim smakiem polewkę budyniową dostępną w komercyjnej sprzedaży. Budyń własnej roboty to przepyszne danie, które z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem, kremową konsystencją i intensywnym smakiem naturalnych składników. Można go przyrządzić w różnych wariantach smakowych, dostosowując do indywidualnych preferencji. Domowy budyń to pyszny i zdrowy deser, który sprawdzi się idealnie na zakończenie rodzinnej kolacji czy jako słodka przekąska.
admin
Składniki:
- 0.5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- żółtko
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego bądź masła
- 1 łyżka cukru (bądź słodzik)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Domowy budyń – jak zrobić?
-
1. Zagotować 3/4 mleka z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pozostałe mleko wymieszać z resztą składników, tak aby nie powstała żadna grudka.
Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i mieszamy dopóki budyń nie zgęstnieje.
Domowy budyń – dodatkowe informacje
Aby powstał budyń własnej roboty dodajemy łyżkę kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy budyń kakaowy
Następny przepis: Domowy bundz z mleka krowiego