Domowe zacierki
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego polskiego przepisu na domowe zacierki. Zacierki są nie tylko smaczne, ale także proste i ekonomiczne w przygotowaniu, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych dodatków do zup. Ten przepis przedstawia krok po kroku, jak zrobić zacierki do zupy, prosto, szybko i bez wysiłku. Zacierki są doskonałym sposobem na urozmaicenie zwykłej zupy, dodają jej charakteru i podbijają smak. Zapamiętaj ten przepis, a zacierki do zupy staną się jednym z Twoich ulubionych dodatków do potraw.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- mąka do posypania zacierek
Domowe zacierki – jak zrobić?
- Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty.
Domowe zacierki – dodatkowe informacje
Jeśli zacierki robimy do zupy, nie musimy ich wcześniej gotować. Wystarczy wrzucić je od razu do gotującej się zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe waniliowe cafe latte
Następny przepis: Domowe zapiekanki z pieczarkami