DOMOWE BATONIKI

DOMOWE BATONIKI

Przygotowanie domowych batoników to idealny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego bez konieczności sięgania po przetworzone produkty pełne sztucznych dodatków. Dzięki temu przepisowi, stworzysz smakowite, zdrowe przekąski, którymi zaskoczysz najbliższych. Zaledwie kilka naturalnych składników zapewni ci energię na cały dzień i nie musisz się martwić o tajemnicze składniki czy nadmiar cukru. Domowe batoniki to nie tylko świetny wybór na mały głód, ale również na trening lub wycieczkę. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do stworzenia tych małych kulinarnych arcydzieł.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 20 dekagramów margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie ryżu preparowanego

Domowe batoniki – jak zrobić?

  1. W garnuszku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy wode, cukier, kiedy sie dobrze rozpuści, wyłaczamy gaz. Dodajemy po troszku mleko w proszku, cały czas mieszając, następnie dodajemy kakao, mieszamy i na koniec wsypujemy ryż preparowany.
  2. Mase wlewamy na duża blachę 24×35. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

DOMOWE BATONIKI – dodatkowe informacje

Zamiast ryzu możemy dodać pokrojone orzechy lub suszone owoce 🙂 możemy zrobić batonki na jakie mamy tylko ochotę. Zawsze mogą smakować inaczej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY
Następny przepis: Domowe bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode