Domowa przyprawa uniwersalna

Domowa przyprawa uniwersalna

Domowa przyprawa uniwersalna to wyjątkowy sposób na dodanie wyrazistego smaku każdej potrawie. Używając naturalnych i świeżych składników, ta przyprawa sprawdzi się zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych recepturach. Przyprawę tę można łatwo zrobić przy użyciu Thermomixa, co pozwala na dokładne wymieszanie składników i uzyskanie idealnej konsystencji. Wyjątkowy aromat domowej przyprawy uniwersalnej zachwyci nie tylko amatorów gotowania, ale również prawdziwych smakoszy. Ta prosta w przygotowaniu mieszanka zioł i przypraw stanie się niezastąpionym dodatkiem do wielu twoich ulubionych potraw.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • garść liści selera
  • garść natki pietruszki
  • 1 op. 20g czosnku granulowanego
  • 1 op. 20g kurkumy
  • 2 czubate łyżki soli

Domowa przyprawa uniwersalna – jak zrobić?

  1. Domowa przyprawa uniwersalna 1.
    Warzywa obieramy i blanszujemy ok. 1 minuty we wrzątku, studzimy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zioła siekamy. Warzywa i zioła suszymy w maszynce do suszenia ziół i grzybów przez ok. 3h aż składniki wyschną „na wiór”.
  2. Domowa przyprawa uniwersalna 2.
    W misce mieszamy wysuszone warzywa i zioła (mnie po wysuszeniu wyszło 100g) z czosnkiem, kurkumą i solą. Przechowujemy do 3 miesięcy w szczenie zamkniętym słoiku. Używamy do zup, sosów i innych potraw zamiast „vegety”.

porady – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy użyć 100g suszonej włoszczyzny kupionej w sklepie i zmielić ją w młynku do kawy.
UWAGA- kurkuma ma bardzo intensywny kolor, wiec barwi potrawy na żółto. Jeśli chcemy tego uniknąć możemy w ogóle zrezygnować z tej przyprawy lub dodać jej niewielką ilość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowa przyprawa do pieczonych ziemniaczków
Następny przepis: domowa sharma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode