Domowa przyprawa uniwersalna
Domowa przyprawa uniwersalna to wyjątkowy sposób na dodanie wyrazistego smaku każdej potrawie. Używając naturalnych i świeżych składników, ta przyprawa sprawdzi się zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych recepturach. Przyprawę tę można łatwo zrobić przy użyciu Thermomixa, co pozwala na dokładne wymieszanie składników i uzyskanie idealnej konsystencji. Wyjątkowy aromat domowej przyprawy uniwersalnej zachwyci nie tylko amatorów gotowania, ale również prawdziwych smakoszy. Ta prosta w przygotowaniu mieszanka zioł i przypraw stanie się niezastąpionym dodatkiem do wielu twoich ulubionych potraw.
admin
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 duży seler
- garść liści selera
- garść natki pietruszki
- 1 op. 20g czosnku granulowanego
- 1 op. 20g kurkumy
- 2 czubate łyżki soli
Domowa przyprawa uniwersalna – jak zrobić?
-
1.
Warzywa obieramy i blanszujemy ok. 1 minuty we wrzątku, studzimy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zioła siekamy. Warzywa i zioła suszymy w maszynce do suszenia ziół i grzybów przez ok. 3h aż składniki wyschną „na wiór”. -
2.
W misce mieszamy wysuszone warzywa i zioła (mnie po wysuszeniu wyszło 100g) z czosnkiem, kurkumą i solą. Przechowujemy do 3 miesięcy w szczenie zamkniętym słoiku. Używamy do zup, sosów i innych potraw zamiast „vegety”.
porady – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy użyć 100g suszonej włoszczyzny kupionej w sklepie i zmielić ją w młynku do kawy.
UWAGA- kurkuma ma bardzo intensywny kolor, wiec barwi potrawy na żółto. Jeśli chcemy tego uniknąć możemy w ogóle zrezygnować z tej przyprawy lub dodać jej niewielką ilość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: domowa przyprawa do pieczonych ziemniaczków
Następny przepis: domowa sharma