Deser z mrożonych owoców

Deser z mrożonych owoców

Zupełnie nowy wymiar słodkości czeka na Was w naszym najnowszym przepisie – Deser z mrożonych owoców. To niezwykle proste i szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika owocowych przysmaków. To prawdziwie odświeżająca kompozycja pełna smaków, kolorów i naturalnie zdrowych składników. Dodatkowo, jest to idealny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców z naszych zamrażarek. Niezależnie od pory roku, dzięki temu przepisowi, zawsze będziecie mogli cieszyć się smakiem ulubionych owoców. Zaskoczcie bliskich tym oryginalnym przysmakiem i poczujcie prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • 1 kg świeżych jeżyn
  • 500 gram truskawek (mrożonych)
  • duży jogurt naturalny grecki firmy Zott (10% tłuszczu)
  • 2 łyżki xylitolu na każdą warstwę lub 2 łyżki cukru pudru na warstwę jogurtową
  • 2 opakowania żelatyny
  • ekstrakt waniliowy do warstwy jeżynowej

Deser z mrożonych owoców – jak zrobić?

  1. Pierwsza warstwa

    Do wysokiego garnka wsypałam truskawki i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny.

  2. Druga warstwa jogurtowa

    Jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem (użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, a małym naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę.

  3. Trzecia warstwa jeżynowa

    Do wysokiego garnka wsypałam jeżyny i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i przetarłam przez sito (pozbywając się skórek i pestek) i dodałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do otrzymanego musu dodałam prawie całą paczkę żelatyny i 2 łyżki xylitolu. Wymieszałam i wylałam na wierzch tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny.

Deser z mrożonych owoców – dodatkowe informacje

Na wierzch ułożyłam rozmrożone wiśnie.

Zamiast xylitolu użyjcie zwykły cukier i cukier puder do warstwy jogurtowej.

Jeśli nie chcecie długo czekać na tężenie, skorzystajcie z żelatyny fix, która jest znacznie szybciej wiążąca od zwykłej. Warto też użyć agar agar jeśli preferujecie ten środek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser z melona
Następny przepis: Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode