Deser z mrożonych owoców
Składniki:
- 1 kg świeżych jeżyn
- 500 gram truskawek (mrożonych)
- duży jogurt naturalny grecki firmy Zott (10% tłuszczu)
- 2 łyżki xylitolu na każdą warstwę lub 2 łyżki cukru pudru na warstwę jogurtową
- 2 opakowania żelatyny
- ekstrakt waniliowy do warstwy jeżynowej
Deser z mrożonych owoców – jak zrobić?
- Pierwsza warstwa
Do wysokiego garnka wsypałam truskawki i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny.
- Druga warstwa jogurtowa
Jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem (użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, a małym naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę.
- Trzecia warstwa jeżynowa
Do wysokiego garnka wsypałam jeżyny i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i przetarłam przez sito (pozbywając się skórek i pestek) i dodałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do otrzymanego musu dodałam prawie całą paczkę żelatyny i 2 łyżki xylitolu. Wymieszałam i wylałam na wierzch tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny.
Deser z mrożonych owoców – dodatkowe informacje
Na wierzch ułożyłam rozmrożone wiśnie.
Zamiast xylitolu użyjcie zwykły cukier i cukier puder do warstwy jogurtowej.
Jeśli nie chcecie długo czekać na tężenie, skorzystajcie z żelatyny fix, która jest znacznie szybciej wiążąca od zwykłej. Warto też użyć agar agar jeśli preferujecie ten środek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser z melona
Następny przepis: Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami