Czosnek marynowany w ziołach i oliwie

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach to doskonały dodatek do wielu potraw, który z łatwością możemy przygotować sami w domu. Proces konserwacji czosnku sprawia, że jego smak staje się wyjątkowo złożony dawniej okolony intensywnością oleju i subtelnością ziół. Dzięki temu przepisowi na czosnek marynowany w oleju, możemy odkryć nową, niezwykle smaczną odsłonę tego popularnego warzywa. Można go dodawać do sałatek, kanapek, a nawet pierników. Zapraszam do odkrywania tajemnic domowej konserwacji czosnku, poznać jak zrobić czosnek marynowany i doświadczyć niezapomnianej eksplozji smaku.

Czosnek marynowany w ziołach i oliwie

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – Składniki

kilka główek czosnku

oliwa z oliwek

papryczka chili świeża lub suszona

zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek – mogą być świeże (ok łyżeczki na słoiczek)

kilka kulek kolorowego pieprzu

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków.

2

Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku.

3

Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach.

4

Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.

5

Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – porady i dodatkowe informacje

Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe ciastka Belvita
Następny przepis: Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode