Czosnek marynowany w oliwie i ziołach
Czosnek marynowany w oliwie i ziołach to doskonały dodatek do wielu potraw, który z łatwością możemy przygotować sami w domu. Proces konserwacji czosnku sprawia, że jego smak staje się wyjątkowo złożony dawniej okolony intensywnością oleju i subtelnością ziół. Dzięki temu przepisowi na czosnek marynowany w oleju, możemy odkryć nową, niezwykle smaczną odsłonę tego popularnego warzywa. Można go dodawać do sałatek, kanapek, a nawet pierników. Zapraszam do odkrywania tajemnic domowej konserwacji czosnku, poznać jak zrobić czosnek marynowany i doświadczyć niezapomnianej eksplozji smaku.
Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – Składniki
kilka główek czosnku
oliwa z oliwek
papryczka chili świeża lub suszona
zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek – mogą być świeże (ok łyżeczki na słoiczek)
kilka kulek kolorowego pieprzu
Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków.
2
Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku.
3
Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach.
4
Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.
5
Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – porady i dodatkowe informacje
Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe ciastka Belvita
Następny przepis: Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju