Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru
Tort czekoladowy to ikona wśród deserów. W naszym przepisie, zdecydowaliśmy się na eksperyment i stworzyliśmy wersję bez mąki, glutenu i białego cukru. Dla słodkości używamy miodu, a teksturę zapewniają mielone migdały i czekolada. Ten dietetyczny tort czekoladowy jest intensywny w smaku, a jednocześnie lekki i delikatny. To znakomita propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy po prostu szukają zdrowszych alternatyw dla swoich ulubionych deserów. A przy tym wszystkim jest równie pyszny, jak tradycyjne czekoladowe torty.
admin
Składniki:
- (forma o średnicy 16 cm)
- Biszkopt
- – 2 puszki czerwonej fasoli
- – 2 duże banany
- – 3 jajka
- – 2 łyżki kakao
- – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- – 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
- Masa
- – 250 g serka ricotty/twarogowego
- – 2 łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć)
- – 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- – 1- 2 łyżki kakao
- Polewa
- – 50 g gorzkiej czekolady
- – 1 łyżka oleju kokosowego
Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru – jak zrobić?
-
Biszkopt
Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. -
Masa
Ser miksujemy razem z jogurtem oraz słodzidłem. Można odłożyć 2-3 łyżki masy do ozdoby. Do reszty masy dodajemy kakao i dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi. -
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje.
Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru – dodatkowe informacje
Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy sernik na herbatnikach
Następny przepis: Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone