Czekoladowy tort - bez mąki, glutenu i białego cukru

Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru

Tort czekoladowy to ikona wśród deserów. W naszym przepisie, zdecydowaliśmy się na eksperyment i stworzyliśmy wersję bez mąki, glutenu i białego cukru. Dla słodkości używamy miodu, a teksturę zapewniają mielone migdały i czekolada. Ten dietetyczny tort czekoladowy jest intensywny w smaku, a jednocześnie lekki i delikatny. To znakomita propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy po prostu szukają zdrowszych alternatyw dla swoich ulubionych deserów. A przy tym wszystkim jest równie pyszny, jak tradycyjne czekoladowe torty.

Składniki:

  • (forma o średnicy 16 cm)
  • Biszkopt
  • – 2 puszki czerwonej fasoli
  • – 2 duże banany
  • – 3 jajka
  • – 2 łyżki kakao
  • – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • – 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • Masa
  • – 250 g serka ricotty/twarogowego
  • – 2 łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć)
  • – 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • – 1- 2 łyżki kakao
  • Polewa
  • – 50 g gorzkiej czekolady
  • – 1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru – jak zrobić?

  1. Biszkopt

    Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

    Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
  2. Masa

    Ser miksujemy razem z jogurtem oraz słodzidłem. Można odłożyć 2-3 łyżki masy do ozdoby. Do reszty masy dodajemy kakao i dokładnie miksujemy do połączenia składników.

    Tak przygotowaną masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi.
  3. Polewa

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje.

Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru – dodatkowe informacje

Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy sernik na herbatnikach
Następny przepis: Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode