Czekoladowy sernik z brzoskwiniami
Ciesz się tą słodką i kuszącą ucztą – czekoladowym sernikiem z brzoskwiniami. To połączenie ciemnej, bogatej, aksamitnej czekolady i słodko-kwasowego smaku soczystych brzoskwiń, które dają niepowtarzalną eksplozję smaku. Mamy tutaj klasykę sernika, z kremowym, delikatnym środkiem, podszytą cięższą, namacalną, czekoladową notą oraz wykończoną akcentem owocowym. Kuszący i nieodparcie pyszny, ten sernik czekoladowy z brzoskwiniami jest idealny na każdą okazję – od luksusowego deseru po wielkanocnym obiedzie, do delikatnej uczty dla kogoś specjalnego. Gotowy, aby oczarować swoich gości tą wspaniałością?
admin
Składniki:
- Masa serowa:
– 1,5 kg białego sera, zmielonego trzykrotnie (ja przecieram raz przez sitko),
– 150g masła,
– 300g gorzkiej czekolady,
– 1,5 łyżki kakao,
– 1,5 szklanki cukru,
– 9 jajek,
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego (większa porcja na 0,75l mleka),
– 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%. - Masa śmietanowa:
– 500g śmietanki 30%,
– 250g kwaśnej śmietany 18%,
– 3/4 szklanki cukru pudru,
– 1,5 łyżki żelatyny. - Dodatkowo:
– duża puszka brzoskwiń w syropie,
– 2 galaretki cytrynowe,
– biała czekolada.
Czekoladowy sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?
- W rondelku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i przesiane kakao. Ciągle ubijając mikserem dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, budyń w proszku i na koniec śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki (26×37), natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 min. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Kwaśną śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę śmietanową wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy na około 1h do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1/2l gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie odcedzamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, układamy (lekko wciskamy) na stężałej masie śmietanowej. Tężejącą galaretkę wlewamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Placek posypujemy startą na tarce, białą czekoladą.
Czekoladowy sernik z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Żeby sernik czekoladowy z brzoskwiniami nie popękał, najlepiej go upiec w kąpieli wodnej. Ciasto piecze się wtedy powoli i równomiernie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy sernik na herbatnikach
Następny przepis: Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone