Czekoladowy sernik z brzoskwiniami

Czekoladowy sernik z brzoskwiniami

Ciesz się tą słodką i kuszącą ucztą – czekoladowym sernikiem z brzoskwiniami. To połączenie ciemnej, bogatej, aksamitnej czekolady i słodko-kwasowego smaku soczystych brzoskwiń, które dają niepowtarzalną eksplozję smaku. Mamy tutaj klasykę sernika, z kremowym, delikatnym środkiem, podszytą cięższą, namacalną, czekoladową notą oraz wykończoną akcentem owocowym. Kuszący i nieodparcie pyszny, ten sernik czekoladowy z brzoskwiniami jest idealny na każdą okazję – od luksusowego deseru po wielkanocnym obiedzie, do delikatnej uczty dla kogoś specjalnego. Gotowy, aby oczarować swoich gości tą wspaniałością?

Składniki:

  • Masa serowa:
    – 1,5 kg białego sera, zmielonego trzykrotnie (ja przecieram raz przez sitko),
    – 150g masła,
    – 300g gorzkiej czekolady,
    – 1,5 łyżki kakao,
    – 1,5 szklanki cukru,
    – 9 jajek,
    – 1 opakowanie budyniu śmietankowego (większa porcja na 0,75l mleka),
    – 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.
  • Masa śmietanowa:
    – 500g śmietanki 30%,
    – 250g kwaśnej śmietany 18%,
    – 3/4 szklanki cukru pudru,
    – 1,5 łyżki żelatyny.
  • Dodatkowo:
    – duża puszka brzoskwiń w syropie,
    – 2 galaretki cytrynowe,
    – biała czekolada.

Czekoladowy sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. W rondelku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i przesiane kakao. Ciągle ubijając mikserem dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, budyń w proszku i na koniec śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki (26×37), natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 min. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
  2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Kwaśną śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę śmietanową wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy na około 1h do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1/2l gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie odcedzamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, układamy (lekko wciskamy) na stężałej masie śmietanowej. Tężejącą galaretkę wlewamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Placek posypujemy startą na tarce, białą czekoladą.

Czekoladowy sernik z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Żeby sernik czekoladowy z brzoskwiniami nie popękał, najlepiej go upiec w kąpieli wodnej. Ciasto piecze się wtedy powoli i równomiernie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy sernik na herbatnikach
Następny przepis: Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode