Czekoladowa babka z truflami

Czekoladowa babka z truflami

Miłośnicy słodyczy na pewno z radością powitają ten niezwykły przepis na czekoladową babkę z truflami. Wyjątkowy, intensywny smak tej szlachetnej odmiany ciasta zachwyci wszystkich wielbicieli czekolady. Babka truflowa będzie idealna na niedzielne popołudnie, gdy po domu unosi się aromat domowego wypieku. Najlepsza gorzka czekolada i kremowe truflaki stworzą harmonię smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Babka jest wilgotna, pachnąca i wyraźnie czekoladowa. Zachwyca ona nie tylko smakiem, ale również wyglądem – pokrojona na kawałki pięknie prezentuje ciemne, truflowe wnętrze.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag cukierków czekoladowych: trufle
  • polewa biało-czekoladowa
  • posypka czekoladowa

Czekoladowa babka z truflami – jak zrobić?

  1. Margarynę z cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
  3. Cukierki zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Ciasto przelać do okrągłej formy na babkę z kominkiem (u mnie silikonowa). Piec ok. 50 minut w 170 st. Ostudzić, udekorować polewą i posypać posypką.

Czekoladowa babka z truflami – dodatkowe informacje

Zamiast cukierków do ciasta można dodać czekoladę np. deserową


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowa babeczka z kubeczka w kilka minut
Następny przepis: Czekoladowa jubilatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode