Czekoladowa babka z truflami
Miłośnicy słodyczy na pewno z radością powitają ten niezwykły przepis na czekoladową babkę z truflami. Wyjątkowy, intensywny smak tej szlachetnej odmiany ciasta zachwyci wszystkich wielbicieli czekolady. Babka truflowa będzie idealna na niedzielne popołudnie, gdy po domu unosi się aromat domowego wypieku. Najlepsza gorzka czekolada i kremowe truflaki stworzą harmonię smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Babka jest wilgotna, pachnąca i wyraźnie czekoladowa. Zachwyca ona nie tylko smakiem, ale również wyglądem – pokrojona na kawałki pięknie prezentuje ciemne, truflowe wnętrze.
admin
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 20 dag cukierków czekoladowych: trufle
- polewa biało-czekoladowa
- posypka czekoladowa
Czekoladowa babka z truflami – jak zrobić?
- Margarynę z cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
- Cukierki zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, dodać do ciasta i wymieszać.
- Ciasto przelać do okrągłej formy na babkę z kominkiem (u mnie silikonowa). Piec ok. 50 minut w 170 st. Ostudzić, udekorować polewą i posypać posypką.
Czekoladowa babka z truflami – dodatkowe informacje
Zamiast cukierków do ciasta można dodać czekoladę np. deserową
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowa babeczka z kubeczka w kilka minut
Następny przepis: Czekoladowa jubilatka