Czarne orzechy włoskie
Orzechy włoskie to prawdziwy skarb natury, nie tylko ze względu na swój smak, ale także na niesamowite właściwości odżywcze. Przepis na czarne orzechy włoskie to niezwykła propozycja dla miłośników ekologicznych smakołyków. Marynowane orzechy włoskie staną się najlepszym dodatkiem do wiosennych sałatek, wyrazistych serów czy mięsnych przekąsek. Ten przepis to spójne połączenie słodkich, karmelizowanych smaków z wyraźnymi, korzennymi nutami. Czarne orzechy włoskie to prawdziwa uczta dla koneserów – idealne dla każdego, kto szuka nowych, wyjątkowych smaków w prostym, domowym przepisie na orzechy włoskie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych zielonych orzechów
- 1200 g cukru (może być zwykły lub brązowy)
- 1,2 l wody
- 200 g cukru
- 6 goździków
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- skórka z 2 limetek (bio, niepryskane)
Czarne orzechy włoskie – jak zrobić?
- Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką. Warto ubrać okulary ochronne i chronić skórę.
- Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 2-3 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.
- Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon, skórkę z limonki. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści i zacznie ciągnąć nitki. Chwilę ostudzić i polać po orzechach. Zostawić na 1 dzień.
- Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień.
- Trzeciego dnia czynność powtórzyć (czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień).
- Czwartego dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej 6 miesięcy. Im dłużej stoją, tym są lepsze. A najlepszy aromat marynowanych orzechów włoskich osiągają dopiero po 2 latach.
Czarne orzechy włoskie – dodatkowe informacje
Niektórzy dodają do syropu liść laurowy, gałkę muszkatałową, ziele angielskie. Z syropu robimy likier. Kreatywni kucharze nacierają mięso syropem z czarnych orzechów i jałowcem przed podsmażeniem, a następnie pieką w mieszance oleju z masłem.