Crème brûlée – prosty przepis
Jesteś gotów na odkrycie tajemnicy prostego przepisu na Crème brûlée? Ten klasyczny francuski deser zawsze robi wrażenie, łącząc w sobie jedwabistą gładkość kremu i chrupiącą karmelową skorupkę. Wyjątkowy smak i tekstura Crème brûlée sprawia, że jest ono prawdziwym testamentem wypieków francuskiej kuchni, której elegancja i złożoność zawsze nadają kolorytu każdemu posiłkowi. Wypróbuj ten prosty przepis na Crème brûlée, który z pewnością zachwyci Twoich gości i pokazuje, że prostota jest kluczem do prawdziwej kulinarnych arcydzieł. Sojusz białka, żółtek, cukru i wanilii nigdy nie był tak zachwycający.
admin
Składniki:
- składniki na 4 małe porcje:
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki esencji z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36% (u mnie 30% UHT)
- 3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania
Crème brûlée – prosty przepis – jak zrobić?
- Śmietankę podgrzewamy z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, albo z dodatkiem esencji z wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy doprowadzić do zagotowania.
- Żółtka leciutko ubijamy trzepaczką tak, aby lekko się napuszyły. Następnie stopniowo wlewamy do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszamy już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły.
- Do 4 małych kokilek wlewamy przez sitko krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.
- Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? 🙂
Crème brûlée – dodatkowe informacje
Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę 🙂 Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania do momentu aż cukier się skarmelizuje na brązowo). Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym
Następny przepis: Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami