Ciasto Śmieciuch

Ciasto Śmieciuch

Ciasto Śmieciuch to prawdziwe arcydzieło dla miłośników ekstrawaganckich połączeń smaków. Niemalże z antykwariatu pochodzące, ożywia atmosferę każdej domowej kawiarenki. Idąc za nazwą „Śmieciuch”, przypomina skarbnicę niecodziennych składników, które mimo różnorodności, razem tworzą niepowtarzalny smak. To niecodzienna kompozycja, odzwierciedlająca unikalne podejście do pieczenia. Każdy element tego ciasta wpływa na końcowy efekt smakowy, od pierwszej aż do ostatniej warstwy. Ciasto Śmieciuch to prawdziwy rarytas, smakoszom zapewniający niezapomniane doznania kulinarne. Uwodzi swoim niepowtarzalnym charakterem, przenosząc do świata pełnego słodkich niespodzianek.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 0.5 szklanki mąki pszennej
    • 0.5 szklanki mączki ziemniaczanej
    • 1 łyżka octu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oleju
  • BUDYŃ:
    • 500 ml mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mączki ziemniaczanej
    • 4 żółtka
    • 0.5 kostki masła
  • DODATKOWO:
    • 20 dag białych bezików
    • 1 kostka masła
    • 1 kostka margaryny
    • 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru
    • 1 dżem porzeczkowy
    • słoiczek wiśni drylowanych
    • 3/4 soku z jednej cytryny
    • rodzynki
  • POLEWA:
    • 1/3 kostki masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • odrobinka wody
    • 2 łyżki kakao

Ciasto śmieciuch – jak zrobić?

  1. 1.

    BISZKOPT: Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do żółtek dodać ocet. Po ubiciu piany wlewać powoli żółtka i olej. Dokładnie wymieszać. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać a następnie stopniowo wsypywać do ubitego białka.Wylać na blachę. Piec 30 min w temperaturze 150°C.

  2. 2.

    BUDYŃ: W jednej szklance mleka dodać cukier waniliowy, mąkę, mączkę ziemniaczaną, żółtka i masło. Wszystko wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka dodać rozczyn. Wlewając energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zrobiony budyń odstawić do wystygnięcia.

  3. 3.

    MASA: Połączyć masło i margarynę z 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru. Stopniowo dodawać zimny budyń i sok z cytryny.

  4. 4.

    POLEWA: Masło wraz z odrobiną wody rozpuścić, następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze wymieszać.

  5. 5.

    WYKONANIE: Krem podzielić na dwie części. Biszkopt posmarować kremem, na krem dżem porzeczkowy, następnie krem. Na krem kolejno poukładać beziki czubkami do góry, na bezy wiśnie drylowane, rodzynki i gorącą polewę czekoladową.

Ciasto Śmieciuch – dodatkowe informacje

Na wierzch można jeszcze dodać orzechy włoskie. Do kremu sok z cytryny można zastąpić odrobiną spirytusu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smerfne lody na Dzień Dziecka
Następny przepis: Smerfowe naleśniki z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode