Ciasto Śmieciuch
Składniki:
- BISZKOPT:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 0.5 kostki masła
- DODATKOWO:
- 20 dag białych bezików
- 1 kostka masła
- 1 kostka margaryny
- 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 dżem porzeczkowy
- słoiczek wiśni drylowanych
- 3/4 soku z jednej cytryny
- rodzynki
- POLEWA:
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobinka wody
- 2 łyżki kakao
Ciasto śmieciuch – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT: Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do żółtek dodać ocet. Po ubiciu piany wlewać powoli żółtka i olej. Dokładnie wymieszać. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać a następnie stopniowo wsypywać do ubitego białka.Wylać na blachę. Piec 30 min w temperaturze 150°C.
-
2.
BUDYŃ: W jednej szklance mleka dodać cukier waniliowy, mąkę, mączkę ziemniaczaną, żółtka i masło. Wszystko wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka dodać rozczyn. Wlewając energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zrobiony budyń odstawić do wystygnięcia.
-
3.
MASA: Połączyć masło i margarynę z 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru. Stopniowo dodawać zimny budyń i sok z cytryny.
-
4.
POLEWA: Masło wraz z odrobiną wody rozpuścić, następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze wymieszać.
-
5.
WYKONANIE: Krem podzielić na dwie części. Biszkopt posmarować kremem, na krem dżem porzeczkowy, następnie krem. Na krem kolejno poukładać beziki czubkami do góry, na bezy wiśnie drylowane, rodzynki i gorącą polewę czekoladową.
Ciasto Śmieciuch – dodatkowe informacje
Na wierzch można jeszcze dodać orzechy włoskie. Do kremu sok z cytryny można zastąpić odrobiną spirytusu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smerfne lody na Dzień Dziecka
Następny przepis: Smerfowe naleśniki z marmoladą