Ciasto Red velvet
Red Velvet to ciasto, które zadziwia swoją niezwykłą kolorystyką oraz smakiem. Dzięki intensywnemu, głębokiemu kolorowi ciemnej czerwieni przyciąga uwagę i staje się centrum uwagi na każdym stole. To własnie to ciasto red velvet jest symbolem elegancji, pasji i romantycznej atmosfery. Wrażenie robi również jego jedwabista, aksamitna konsystencja, która zasługuje na nazwę „red velvet” (czerwony aksamit). To propozycja na wyjątkowe okazje, które zasługują na ekstra smak i efekt. Ten przepis na ciasto red velvet bazuje na popularnej wersji ciasta z bloga Moje wypieki, zachwycając swoją prostotą wykonania.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- mąka pszenna 2½ szklanki
- cukier 1¼ szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- jaja 2 duże
- olej 1,5 szklanki
- maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
- ocet 1 łyżka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)
- Krem:
- serek kremowy 60 dag (Philadelphia, mascarpone – ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
- masło 150 g
- cukier puder ok. 1,5 szklanki
- aromat waniliowy
Ciasto red velvet – jak zrobić?
-
Przygotować dwie blaszki (ok. 22×28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. -
Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.
Ciasto Red velvet – dodatkowe informacje
Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! – sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki
Następny przepis: sałatka z kurczakiem i makaronem