Ciasto Red velvet

Ciasto Red velvet

Red Velvet to ciasto, które zadziwia swoją niezwykłą kolorystyką oraz smakiem. Dzięki intensywnemu, głębokiemu kolorowi ciemnej czerwieni przyciąga uwagę i staje się centrum uwagi na każdym stole. To własnie to ciasto red velvet jest symbolem elegancji, pasji i romantycznej atmosfery. Wrażenie robi również jego jedwabista, aksamitna konsystencja, która zasługuje na nazwę „red velvet” (czerwony aksamit). To propozycja na wyjątkowe okazje, które zasługują na ekstra smak i efekt. Ten przepis na ciasto red velvet bazuje na popularnej wersji ciasta z bloga Moje wypieki, zachwycając swoją prostotą wykonania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 2½ szklanki
  • cukier 1¼ szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • jaja 2 duże
  • olej 1,5 szklanki
  • maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)
  • Krem:
  • serek kremowy 60 dag (Philadelphia, mascarpone – ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
  • masło 150 g
  • cukier puder ok. 1,5 szklanki
  • aromat waniliowy

Ciasto red velvet – jak zrobić?

  1. Przygotować dwie blaszki (ok. 22×28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
    W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  2. Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
    Przestudzone ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.

Ciasto Red velvet – dodatkowe informacje

Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! – sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Razowe naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem tzatziki
Następny przepis: sałatka z kurczakiem i makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode