Ciasto PALCE LIZAĆ

Ciasto PALCE LIZAĆ

„Ciasto PALCE LIZAĆ” to dziś przepis, którym chciałabym się z Wami podzielić. Przyznać muszę, że jest to najpyszniejsze ciasto jakie jadłam. To ciasto rozpływa się w ustach, dosłownie dając uczucie „palce lizać”. Idealne na każdą okazję – od rodzinnych spotkań, przez letnie garden party az po święta. Niezwykły smak zawdzięcza swoim składnikom, które razem tworzą harmonię na nieosiągalnym do tej pory poziomie. Każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia – jedno kąsek i na pewno zapragniesz więcej. Przygotujcie się na przygodę kulinarnej ekstazy z ciastem PALCE LIZAĆ.

Składniki:

  • CIASTO: 5 JAJ, 5 ŁYŻECZEK CUKRU, 5 ŁYŻEK MĄKI, 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • MASA: 5 ŻÓŁTEK, 3 ŁYŻKI MĄKI, 1/2 LITRA MLEKA, 1 KOSTKA MASŁA, SZKLANKA CUKRU PUDRU
  • PIANA: 5 BIAŁEK, SZKLANKA CUKRU, 1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY
  • POLEWA: 1/2 KOSTKI MARGARYNY, 2 ŁYŻKI KAKAO, 2 ŁYŻKI CUKRU, 1 JAJO

Ciasto palce lizać – jak zrobić?

  1. CIASTO: ODDZIELIĆ ŻÓŁTKA OD BIAŁEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ, POD KONIEC DODAĆ CUKIER A NASTĘPNIE PO JEDNYM ŻÓŁTKU. NA KONIEC LEKKO MIESZAJĄC ŁYŻKĄ DODAĆ MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM. CIASTO UPIEC W 180 STOPNIACH NA ZŁOTY KOLOR.
  2. MASA: ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z MĄKĄ, NASTĘPNIE DODAĆ MLEKO I CAŁY CZAS MIESZAJĄC UGOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU BUDYŃ. WYSTUDZIĆ. KOSTKĘ MASŁA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ MASĘ, NASTĘPNIE DODAĆ PO ŁYŻCE BUDYŃ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. MASĘ WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT.
  3. PIANA: W POŁOWIE SZKL. WODY ROZPUŚCIĆ ŻELATYNĘ, WYSTUDZIĆ. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC POD KONIEC CUKIER. NA KONIEC WLAĆ OSTUDZONĄ ŻELATYNĘ, OD RAZU WYLAĆ NA MASĘ. SCHŁODZIĆ W LODÓCE DO STĘŻENIA PIANKI. W MIĘDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ.

1/2 KOSTKI MARGARYNY ROZTOPIĆ, DODAĆ KAKAO I CUKIER. WYMIESZAĆ. UCIERAĆ ŁYŻKĄ AŻ TROCHĘ OSTYGNIE POTEM DODAĆ ROZTRZEPANE JAJO I JESZCZE UCIERAC AŻ POWSTANIE GŁADKI KREM. WYLAĆ NA PIANĘ.

Słowa kluczowe: najpyszniejsze ciasto jakie jadłam

xxxx – dodatkowe informacje

DO MASY MOŻNA DODAĆ TROCHĘ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH. ROBIŁAM TEŻ INNĄ WERSJĘ Z BRZOSKWINIAMI, WÓWCZAS DO MASY DODAWAŁAM DROBNO POKROJONE BRZOSKWINIE Z PUSZKI, A DO PIANKI ZAMIAST ŻELATYNY ROZPUSZCZONĄ GALARETKĘ BRZOSKWINIOWĄ.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paglia e fieno - makaron z groszkiem
Następny przepis: Pałki kurczaka w ketchupie z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode