Ciasto Nutella
Królowa wszystkich słodkich przekąsek, pyszna, kremowa Nutella, jest głównym bohaterem naszego dzisiejszego przepisu – ciasta Nutella. Ten nieziemski deser, pachnący czekoladą i orzechami, jest tak prosty do zrobienia, że nie wymaga męczących godzin spędzonych w kuchni. Głównym składnikiem, jaki potrzebujesz, to duże opakowanie Nutelli, które rozsmakowane na wilgotnym cieście stworzy prawdziwe czekoladowe niebo. Ten deser jest idealny na wieczorne spotkania przy filiżance gorącej kawy, rodzinne uroczystości, czy po prostu kiedy masz ochotę zaszaleć ze słodkościami. Gwarantujemy, że każdy łasuch będzie zachwycony tym ciastem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 100g margaryny albo masła
- 3 duże łyżki miodu
- 5 dużych łyżek kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki octu
- 5 szklanek mąki
- Krem:
- 1l mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 250g masła roślinnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto nutella – jak zrobić?
- Ciasto:
Jajka, cukier, kakao, miód i margarynę zmieszać i stawić na parze. Kiedy margaryna się rozpuści, dodać sody i ocet. Jak ciasto się podniesie, zabrać z pary i dodać mąkę. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części, wałkujemy i pieczemy po kolei. - Krem:
Ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i stopniowo mleko. Gotować aż będzie miało konsystencję budyniu. Jak krem wystygnie, dodać łyżka po łyżce do zmiksowanego masła i dodać cukier waniliowy.
Ciasto Nutella – dodatkowe informacje
Ciasto na początku jest suche jednak po posmarowaniu kremem Nutella z duże opakowanie następnego dnia lub po paru godzinach robi się miękkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nuggetsy podobne do McDonald's
Następny przepis: Nutella z kaszy jaglanej