Ciasto na krakersach z masą budyniową

Ciasto na krakersach z masą budyniową

Ciasto na krakersach z masą budyniową to oryginalna, słodka przekąska, która z pewnością przyniesie nowe smaki do Twojego stołu. Krakersy z masą budyniową oferują wyjątkowy kontrast między słonymi, chrupiącymi krakersami a delikatnym, słodkim budyniem. Oryginalny i prosty w przygotowaniu, jest to deser, który zaskoczy nie tylko Ciebie, ale i Twoich gości. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że nie zawiera on typowych dla ciast składników takich jak mąka czy cukier, co stanowi interesującą alternatywę dla klasycznych wypieków. Wypróbuj ciasto z krakersami i masą budyniową i odkryj nowy sposób na deser!

Składniki:

  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250g masła
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania krakersów
  • gotowa masa krówkowa
  • 100 g płatków migdałowych i kokosowych

Ciasto na krakersach z masą budyniową – jak zrobić?

  1. Przygotowanie masy budyniowej:
    Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić i dodając masło zmiksować na gładką masę.
  2. Ułożyć krakersy na blaszce o wymiarach ok. 25×36 cm, przykryć masą budyniową i znowu ułożyć krakersy. Następnie posmarować krakersy masą krówkową i przykryć znów krakersami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i wystudzić. Śmietanę ubić dodać cukier i tężejącą żelatynę. Przygotowaną masą posmarować krakersy. Na wierzchu ułożyć lekko zarumienione na patelni płatki migdałowe.

Ciasto na krakersach z masą budyniową – dodatkowe informacje

Najlepiej ciasto przygotować w sobotę, aby niedziela była tylko na podjadanie:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami
Następny przepis: Niedzielny obiad z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode