Ciasto na krakersach z masą budyniową
Ciasto na krakersach z masą budyniową to oryginalna, słodka przekąska, która z pewnością przyniesie nowe smaki do Twojego stołu. Krakersy z masą budyniową oferują wyjątkowy kontrast między słonymi, chrupiącymi krakersami a delikatnym, słodkim budyniem. Oryginalny i prosty w przygotowaniu, jest to deser, który zaskoczy nie tylko Ciebie, ale i Twoich gości. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że nie zawiera on typowych dla ciast składników takich jak mąka czy cukier, co stanowi interesującą alternatywę dla klasycznych wypieków. Wypróbuj ciasto z krakersami i masą budyniową i odkryj nowy sposób na deser!
admin
Składniki:
- Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 250g masła
- Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- 2 duże opakowania krakersów
- gotowa masa krówkowa
- 100 g płatków migdałowych i kokosowych
Ciasto na krakersach z masą budyniową – jak zrobić?
- Przygotowanie masy budyniowej:
Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić i dodając masło zmiksować na gładką masę. - Ułożyć krakersy na blaszce o wymiarach ok. 25×36 cm, przykryć masą budyniową i znowu ułożyć krakersy. Następnie posmarować krakersy masą krówkową i przykryć znów krakersami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i wystudzić. Śmietanę ubić dodać cukier i tężejącą żelatynę. Przygotowaną masą posmarować krakersy. Na wierzchu ułożyć lekko zarumienione na patelni płatki migdałowe.
Ciasto na krakersach z masą budyniową – dodatkowe informacje
Najlepiej ciasto przygotować w sobotę, aby niedziela była tylko na podjadanie:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami
Następny przepis: Niedzielny obiad z piekarnika