Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Cukierkowe marzenia zmierzają ku spełnieniu z naszym pysznym przepisem na ciasto Malinowa Chmurka z bezą. To doskonała propozycja na kremową przyjemność, która usatysfakcjonuje wszystkich miłośników owocowo-bezowych wypieków. Ten słodki placek, który połączył w sobie najlepsze cechy letnich malin i delikatnej bezy, będzie prawdziwą gratką dla podniebienia. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj oczarowujący, słodki deser, dający uczucie siedzenia pod chmurką w letni, słoneczny dzień. Malinowa chmurka, to propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale również dla wszystkich wielbicieli klasycznych, domowych wypieków. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe
  • Ponadto:
  • 500 g malin
  • 3 malinowe galaretki

Ciasto malinowa chmurka z bezą – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21×33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
  2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami.Wylać na upieczone ciasto.
  3. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
  4. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast świeżych malin, można użyć mrożonych, wtedy do gorącej galaretki dajemy zamrożone maliny. Malinowa chmurka na kruchy cieście to jedna z wariacji na temat tego ciasta – równie pyszna będzie malinowa chmurka na biszkopcie – to szczególnie dobry przepis dla osób, które lubią bardziej tortowe wypieki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Małe kalmary nadziewane fetą
Następny przepis: MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode