Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch

Przygotuj się na uniesienie się w boskiej słodkości z naszym przepisem na Ciasto Łabędzi Puch. To niezwykle soczyste i efektowne ciasto to prawdziwa uczta dla oka oraz podniebienia. Nazwa sama w sobie wywołuje obraz elegancji, sofistykacji i lekkości, co doskonale oddaje jego subtelny smak. Z pozoru skomplikowane w przygotowaniu, w praktyce przepis jest prosty i zrozumiały nawet dla początkujących cukierników. Wystarczy popatrzeć na błyszczącą górę biszkoptu, pokrytą puszystym kremem i udekorowaną dodatkami, aby poczuć niepowstrzymaną chęć skosztowania. Ciasto Łabędzi Puch to znakomita propozycja na każdą okazję!

Składniki:

  • Łabędzi puch – przepis:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kajzerkowa:
  • 2 nieduże czerstwe bułki (kajzerki)
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 1/2 kostki masła (300 g)
  • Posypka kokosowa:
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki

Ciasto łabędzi puch – jak zrobić?

  1. 1.
    Łabędzi puch – przepis:

    Biszkopt:

    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
  2. 2.
    Masa kajzerkowa:

    Bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (użyłam miksera). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia – mieszać od czasu do czasu. Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą kremu.
  3. 3.
    Posypka kokosowa:

    Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała. Następnie ciasto łabędzi puch należy schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  4. 4.
    Przełożenie:

    1/2 biszkoptu – dżem z czarnej porzeczki – masa kajzerkowa – 1/2 biszkoptu – posypka kokosowa. Łabędzi puch jest gotowy!

Ciasto Łabędzi puch – dodatkowe informacje

Ciasto Łabędzi puch można też przygotować na herbatnikach. Wtedy można wykonać je o wiele szybciej.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwitnąca herbata z przyprawami
Następny przepis: Labraks grillowany z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode