Ciasto Kantyczka
Zapraszamy do odkrycia lekko zapomnianego przepisu, który stanowi doskonały przykład kuchni regionalnej – Ciasto Kantyczka. To tradycyjne i aromatyczne danie cukiernicze pochodzące z polskiej kuchni. Kantyczka to smakowite ciasto o delikatnej strukturze, które zachwyci również swoim wyglądem. Idealny deser na każdą okazję – zarówno na szybkie popołudniowe słodkości, jak i jako finał uroczystego obiadu. Kantyczka to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe pieczenie i tradycyjne smaki. Zacznijmy od zapoznania się ze składnikami, które są potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego ciasta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 kostki margaryny
- 8 jajek
- 2 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl maku
- okrągłe biszkopciki
- słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18% / jogurtu naturalnego
Ciasto kantyczka – jak zrobić?
- Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ekstrakt, zmiksować. Na koniec wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Masę podzielić na 3 części. Do jednej wsypać mak wymieszać. Do drugiej 2 łyżki kakao, wymieszać, a do trzeciej wmieszać 2 łyżki mąki pszennej.
- Dużą formę 23×39 cm (lub dużą tortownicę) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na spód blaszki ciasto makowe.
- Na ciasto poukładać biszkopty i wysmarować je dżemem.
- Na dżem wyłożyć ciasto kakaowe.
- I znów biszkopty i dżem. Na górę wyłożyć ciasto jasne.
- Piec w 180 st. C około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną polać ciasto. Smacznego!
Ciasto Kantyczka – dodatkowe informacje
Dodatkowo można ciasto posypać wiórkami kokosowymi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką
Następny przepis: ciasto karaibskie z kaszą manną