Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką

Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką

Jeśli kochasz proste i pyszne desery, których nie trzeba piec, nasz przepis na ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką jest dedykowany dla Ciebie. Ta wariacja znanego „biszkoptu z herbatników” to quintessence smaku – kruche i lekko solone herbatniki, które tworzą podstawę, pyszna śmietankowa masa oraz słodko-klejący się karmel. Zaskakująco prosty do przygotowania, ten deser zachwyci nie tylko łatwością wykonania, ale i kuszącą kombinacją składników. Idealny na ciepłe dni, kiedy nie chcemy dłużej stać przy piekarniku, a chcemy cieszyć się pysznym ciastem. Zostań mistrzem w swojej kuchni i zaskocz swoją rodzinę tym przepisem!

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników
  • puszka masy krówkowej
  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • czekolada
  • wiórka kokosowe

1. Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą blaszkę wykładamy warstwę herbatników. Smarujemy połową masy krówkowej. Na masę wykładamy herbatniki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i łączymy dokładnie z masą. Masę wykładamy na herbatniki. Na masę śmietankową wykładamy herbatniki, następnie pozostałą część krówki. Przykrywamy herbatnikami.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
  4. Schłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Smacznego 😉

Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką – dodatkowe informacje

Można użyć czekoladowych herbatników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto herbatnik
Następny przepis: Ciasto holenderskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode