Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką
Jeśli kochasz proste i pyszne desery, których nie trzeba piec, nasz przepis na ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką jest dedykowany dla Ciebie. Ta wariacja znanego „biszkoptu z herbatników” to quintessence smaku – kruche i lekko solone herbatniki, które tworzą podstawę, pyszna śmietankowa masa oraz słodko-klejący się karmel. Zaskakująco prosty do przygotowania, ten deser zachwyci nie tylko łatwością wykonania, ale i kuszącą kombinacją składników. Idealny na ciepłe dni, kiedy nie chcemy dłużej stać przy piekarniku, a chcemy cieszyć się pysznym ciastem. Zostań mistrzem w swojej kuchni i zaskocz swoją rodzinę tym przepisem!
admin
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników
- puszka masy krówkowej
- 600 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- czekolada
- wiórka kokosowe
1. Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na dużą blaszkę wykładamy warstwę herbatników. Smarujemy połową masy krówkowej. Na masę wykładamy herbatniki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i łączymy dokładnie z masą. Masę wykładamy na herbatniki. Na masę śmietankową wykładamy herbatniki, następnie pozostałą część krówki. Przykrywamy herbatnikami.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Schłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Smacznego 😉
Ciasto herbatnikowe z masą śmietankową i krówką – dodatkowe informacje
Można użyć czekoladowych herbatników.