Ciasto cygańskie z makiem
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mielonego maku
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Ciasto cygańskie z makiem – jak zrobić?
-
1.
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do masy mąkę i mleko. Po dodaniu do masy mleka może wydawać się, że masa się zważyła. Jednak nie należy się tym martwić to naturalny proces. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy dodawać porcjami mak i ubitą pianę z białek. Na końcu do ciasto wlać olejek migdałowy. Blachę wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto wylać na blachę i wyrównać za pomocą łyżki. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto cygańskie z makiem – dodatkowe informacje
Po wystygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub polukrować.