Ciasto cygańskie z makiem

Ciasto cygańskie z makiem

Od dawna polskie wypieki słyną z niezwykłej różnorodności. Jednym z nich, który szczególnie cieszy się popularnością wśród wielbicieli delikatnych i aromatycznych smaków, jest ciasto cygańskie z makiem. Często nazywane też makowcem cygańskim, to ciasto zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Swoją niepowtarzalną chaakterystykę zawdzięcza starannie dobranym składnikom, wśród których króluje słodki, nieco kwaskowaty mak. Ta wyjątkowa potrawa to idealna propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki i kochają eksperymentować w kuchni, łącząc różne składniki by uzyskać niepowtarzalne połączenie smaków.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mielonego maku
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Ciasto cygańskie z makiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do masy mąkę i mleko. Po dodaniu do masy mleka może wydawać się, że masa się zważyła. Jednak nie należy się tym martwić to naturalny proces. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy dodawać porcjami mak i ubitą pianę z białek. Na końcu do ciasto wlać olejek migdałowy. Blachę wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto wylać na blachę i wyrównać za pomocą łyżki. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto cygańskie z makiem – dodatkowe informacje

Po wystygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub polukrować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cygańskie ścieżki
Następny przepis: Ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode