Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i Nutellą to prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Ten niestandardowy deser łączy w sobie kultowe smaki amerykańskich ciasteczek Oreo i orzechowego kremu Nutella, tworząc wyjątkowo smaczną i pachnącą kompozycję. Bogactwo smaków i tekstur sprawi, że będzie to idealny dodatek na zakończenie rodzinnego obiadu, spotkania ze znajomymi czy podczas słodkiej popołudniowej przerwy. Doświadczenie chrupiących kawałków Oreo oblanych aksamitną Nutellą jest czymś, co powinien znać każdy miłośnik deserów. Zapraszamy do odkrycia tego niepowtarzalnego przepisu.

Składniki:

  • składniki na 4-5 sztuk
  • spód:
  • 70g sucharów
  • 150g kremu czekoladowego typu Nutella.
  • masa serowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml kremówki 30%
  • 1 opakowanie śmietan fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op.ciastek Oreo (około 8 sztuk)
  • galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 1 opakowanie malin i borówek
  • mięta do dekoracji.
  • obręcze do deserów lub mała tortownica 18cm

Ciasto chrupiąca delicja z oreo i nutellą – jak zrobić?

  1. Sucharki rozkruszamy dłoniach na małe kawałki, nutellę podgrzewamy aby była płynna i dodajemy do sucharów. Mieszamy.
  2. Następnie do miski wlewam śmietanę, serem mascarpone, cukier i śmietan-fix. Wszystko miksuję delikatnie około minuty.
  3. Pokruszone na mniejsze kawałki ciasteczka Oreo dodaje do masy serowej. Delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
  4. Wykonanie warstw: Wykładamy masę z sucharami i nutellą do obręczy w których będą desery. Dokładnie ugniatając je na dnie.
  5. Następnie masę z Oreo przekładam do obręczy wyłożonych sucharkami z nutellą.
  6. Na koniec układam w obręczy na śmietanie owoce i szczypkę mięty.
  7. Zalewam całość przestudzoną lekko tężejącą galaretką. Pozostawiam na 1-2 godziny do schłodzenia. Galaretkę rozpuszczam w połowie szklanki z gorącą wodą. Następnie dodaję szklankę bardzo zimnej wody z kostkami lodu aby szybciej stężała.

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać dowolne owoce, aby nadać mu dodatkowego smaku.

Ciasto można przygotować w okrągłej formie jako tort bez konieczności pieczenia, lub można użyć dowolnych obręczy.

Jeśli decydujesz się na przygotowanie ciasta w formie, zalecamy zwiększyć ilość kremówki i dodać dwie galaretki dla lepszych efektów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chołojec
Następny przepis: Chrupiąca kokosowa kruszonka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode