Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Nie jesteście wielbicielami pieczenia, a jednocześnie marzy Wam się coś słodkiego? Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami jest idealnym rozwiązaniem. Jest to przepis na szybki placek na herbatnikach, który jest prosty i przystępny dla każdego. Herbatniki przekładane budyniem stworzą wyjątkową strukturę ciasta, dodając mu odpowiedniej wilgotności i smaku. Ten deser bez pieczenia jest idealny na każdą okazję – od codziennej przekąski po urodzinowe przyjęcie. Ciasto budyniowe na herbatnikach to niezawodny przepis, który zawsze się udaje. Odkryj świat prostych i pysznych ciast bez pieczenia.

Składniki:

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • Ptasie mleczko:
  • 1/2 litra kremówki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 śmietan fix
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • Herbatniki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami – jak zrobić?

  1. 1.
    Sporządzić masę budyniową: z 1/2l mleka odlać 1/2 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
  2. 2.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć herbatniki. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, wylać na ułożone herbatniki. Na masę ułożyć ponownie warstwę herbatników.
  3. 3.
    Wylać przestudzoną masę budyniową, ponownie przykryć herbatnikami.
  4. 4.
    Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić, na koniec dodając śmietan fix oraz tężejącą galaretkę. Ubite ptasie mleczko wylać na ciasto, ciasto włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać czekolada startą na tarce o drobnych oczkach.

xxxx – dodatkowe informacje

Uwielbiam te ciasto, bo jest nie tylko smaczne, ale bardzo szybkie w przygotowaniu. Połączenie składników warstwowo: masa budyniowa, masa kajmakowa i ptasie mleczko, które przełożone zostały herbatnikami sprawia, że nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale każdy smak trafia do naszych ust, rozpływając się w ustach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną
Następny przepis: Ciasto biedronka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode