Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami
Nie jesteście wielbicielami pieczenia, a jednocześnie marzy Wam się coś słodkiego? Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami jest idealnym rozwiązaniem. Jest to przepis na szybki placek na herbatnikach, który jest prosty i przystępny dla każdego. Herbatniki przekładane budyniem stworzą wyjątkową strukturę ciasta, dodając mu odpowiedniej wilgotności i smaku. Ten deser bez pieczenia jest idealny na każdą okazję – od codziennej przekąski po urodzinowe przyjęcie. Ciasto budyniowe na herbatnikach to niezawodny przepis, który zawsze się udaje. Odkryj świat prostych i pysznych ciast bez pieczenia.
admin
Składniki:
- Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- Ptasie mleczko:
- 1/2 litra kremówki
- 1 galaretka agrestowa
- 1 śmietan fix
- Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- Herbatniki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami – jak zrobić?
-
1.
Sporządzić masę budyniową: z 1/2l mleka odlać 1/2 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. -
2.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć herbatniki. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, wylać na ułożone herbatniki. Na masę ułożyć ponownie warstwę herbatników. -
3.
Wylać przestudzoną masę budyniową, ponownie przykryć herbatnikami. -
4.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić, na koniec dodając śmietan fix oraz tężejącą galaretkę. Ubite ptasie mleczko wylać na ciasto, ciasto włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać czekolada startą na tarce o drobnych oczkach.
xxxx – dodatkowe informacje
Uwielbiam te ciasto, bo jest nie tylko smaczne, ale bardzo szybkie w przygotowaniu. Połączenie składników warstwowo: masa budyniowa, masa kajmakowa i ptasie mleczko, które przełożone zostały herbatnikami sprawia, że nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale każdy smak trafia do naszych ust, rozpływając się w ustach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną
Następny przepis: Ciasto biedronka