Ciasto a'la snikers

Ciasto a’la snikers

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im niebanalny deser. Ciasto a’la snikers to pyszna gratka dla wszystkich fanów mlecznej czekolady, karmelu oraz orzeszków. Dzięki połączeniu tych trzech składników, ciasto zaskakuje swoim smakiem, nawiązującym do popularnego batonika. Zadbaj o idealne wykonanie przepisu, a będziesz mógł cieszyć się ciastem, które doskonale komponuje się ze świeżą kawą czy herbatą. Wyjątkowy charakter ciastu a’la snikers dodatkowo podkreśla obecność bitej śmietany, która dodaje słodkim wypiekom niezrównanego uroku. Na pewno zadowoli każdego łasucha!

Składniki:

  • 180 g słonych krakersów
  • 400 g maślanych herbatników
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 400 g śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji)
  • KREM:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła

Ciasto a’la snikers – jak zrobić?

  1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  2. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy.
  3. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji) ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce tężejącej galaretki, ubijamy.
  5. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Odłożoną masę krówkową przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę (3 łyżki) i chwilę razem podgrzewamy, studzimy, robimy kleksy na wierzchu ciasta.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki – masa krówkowa 1/2 – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – masa budyniowa 1/2 – herbatniki – masa krówkowa (pozostała) – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – krem budyniowy (pozostały) – herbatniki – bita śmietana – orzeszki ziemne (pozostałe) – kleksy z masy krówkowej
  7. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Słowa kluczowe: ciasto snikers z bitą śmietaną

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto a’la snikers z bitą śmietaną wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto 3 cytryny
Następny przepis: Ciasto ajerkoniakowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode