Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu

Ciasto 3 bit bez pieczenia – bez budyniu

Czy kiedykolwiek myślałeś o przygotowaniu ciasta 3 bit bez pieczenia i bez użycia budyniu? Jeśli tak, mamy dla Ciebie doskonały przepis, który zaskoczy Twoje kubki smakowe. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania ciasta, przy zachowaniu wyjątkowego smaku. Znajdujące się w nim składniki tworzą niepowtarzalną konsystencję, która zadowoli każdego łasucha. Bez względu na okazję, ciasto 3 bit bez pieczenia i bez budyniu z pewnością zachwyci wszystkich gości. Głęboki smak karmelu idealnie komponuje się z masłem, dodając słodki akcent do całego przepisu.

Składniki:

  • 500g serka mascarpone
  • 500g śmietanki kremówki 30-36%
  • 400g masy krówkowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 x 18 herbatników
  • Dodatkowo: czekolada/posypka czekoladowa

Ciasto 3 bit bez pieczenia – bez budyniu – jak zrobić?

  1. W formie (30×30 cm) ułożyć warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować masą krówkową.

    (Ja zawsze masę trzymam w temperaturze pokojowej i nie mam problemu z jej rozsmarowaniem. Jeśli Wasza masa jest za twarda, wystarczy ją podgrzać.)

  2. Na masie krówkowej umieścić kolejną warstwę herbatników (18 sztuk).
  3. Następnie należy przygotować krem. Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać kremówkę oraz cukier puder. Całość zmiksować na gładki i stabilny krem.
  4. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu z mascarpone i ułożyć ostatnią warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować pozostałym kremem. Wierzch obficie posypać startą czekoladą lub dowolną posypką czekoladową. Gotowe ciasto nadaje się do podania, ale ja je wstawiam do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły.

Porady – Ciasto 3 bit bez pieczenia – bez budyniu – dodatkowe informacje

(*) Ciasto można podawać od razu po jego przygotowaniu. Wtedy herbatniki będą jeszcze chrupiące. Ja je wolę wstawić chociaż na godzinę do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły. Choć przyznam, że 3 bit najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy krem najlepiej komponuje się z masą krówkową i miękkimi ciastkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastko Petitka
Następny przepis: Ciasto 3 cytryny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode