Ciastka szachownica
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 30 g kakao DecoMorreno
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
Ciastka szachownica – jak zrobić?
-
1.
100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę.
-
2.
Dodaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.
-
3.
Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.
-
4.
Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4×4 cm.
-
5.
Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
-
6.
Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników (200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko).
-
7.
Gdy oba ciasta się schłodzą, pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami – czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.
-
8.
Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.
-
9.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrój ciasto na 0,5 cm kawałki.
-
10.
Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
-
11.
Piecz przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Ciastka szachownica – dodatkowe informacje
By ciasto lepiej się kroiło można przez chwilę schłodzić je w zamrażalniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka Samo zdrowie z lnem mielonym
Następny przepis: Ciastka waflowe