Ciastka szachownica

Ciastka szachownica

Zachęcamy do sprawdzenia naszego przepisu na nieziemsko smaczne ciasteczka szachownice. To nie tylko wspaniała uczta dla podniebienia, ale również dla oka. Piękny wzór w kształcie szachownicy sprawia, że ciasteczka są również atrakcyjne wizualnie, co czyni je idealnym pomysłem na upominek lub na stół podczas świątecznych spotkań. Zaskocz swoich gości wyrafinowanym smakiem i designem tych ciasteczek. Ich miękka, lekko krucha struktura jest idealnym tłem dla połączenia dwóch kontrastujących smaków. Właśnie te elementy sprawią, że nikt nie będzie mógł oprzeć się tym małym, szachownicowym dziełom sztuki.

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
  • 30 g kakao DecoMorreno
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Ciastka szachownica – jak zrobić?

  1. 1.

    100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę.

  2. 2.

    Dodaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.

  3. 3.

    Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.

  4. 4.

    Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4×4 cm.

  5. 5.

    Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

  6. 6.

    Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników (200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko).

  7. 7.

    Gdy oba ciasta się schłodzą, pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami – czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.

  8. 8.

    Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.

  9. 9.

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrój ciasto na 0,5 cm kawałki.

  10. 10.

    Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

  11. 11.

    Piecz przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Ciastka szachownica – dodatkowe informacje

By ciasto lepiej się kroiło można przez chwilę schłodzić je w zamrażalniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka Samo zdrowie z lnem mielonym
Następny przepis: Ciastka waflowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode