Ciastka Słoneczka
Dziś przygotowuję specjalny przepis na ciastka Słoneczka, idealne jako przekąska dla najmłodszych lub dodatek do kawy dla dorosłych przy porannym śniadaniu. Niezwykle delikatne i kruche, o wyjątkowym słodkim smaku, to ciasteczka, które zadowolą każde podniebienie. Kluczem do ich wyjątkowej tekstury jest zastosowanie ubitych białek, których delikatna konsystencja sprawia, że stają się niezwykle lekkie. Ich jasne, złociste barwy przypominają promienie słońca, a domowy aromat pieczenia pocieszy każde serce. Domowe ciastka Słoneczka to doskonały sposób na słodki, lekki deser dla całej rodziny. Wybierz się z nami w tę słoneczną podróż kulinarnych doznań!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- Pianka:
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 białka
- Dodatkowo:
- marmolada
Ciastka „słoneczka” – jak zrobić?
- Ciasto: Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować cienko i kieliszkiem lub szklanką literatką wykrawać ciasteczka i układać na blaszce.
Białka rozdzielić do 2 szklanek. Do dwóch białek dodać 2/3 szklanki cukru pudru i ubić pianę. Do jednego białka dodać pozostałą część cukru i ubić pianę. Drugą część białek ubić dopiero po wypieczeniu pierwszej części ciastek, aby piana nie opadła.
Na surowe ciasteczka nałożyć łyżeczką ubitą pianę i piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia.
Zimne ciastka sklejać marmoladą.
Smacznego!
Ciastka Słoneczka – dodatkowe informacje
Zamiast marmolady, do sklejenia ciasteczek można użyć masy kajmakowej lub nutelli. Marmoladę na ciastka należy nakładać delikatnie, ponieważ ciasteczka są kruche.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka Samo zdrowie z lnem mielonym
Następny przepis: Ciastka waflowe