Chleb maślankowy na spodzie

Chleb maślankowy na spodzie

Chleb maślankowy na spodzie to propozycja dla miłośników domowego pieczywa. To tzw. chleb na zakwasie maślankowym, który wyróżnia się wyjątkową strukturą oraz bogatym i głębokim smakiem, idealny dla miłośników tradycyjnych smaków. Produkty wydobywają najdoskonalszy smak, a sposób przygotowania sprawia, że jest to chleb pachnący i puszysty, a jednocześnie wytrawny. Prosty w przygotowaniu, ale wymagający nieco cierpliwości podczas oczekiwania na właściwe wyrośnięcie ciasta. Składniki są łatwo dostępne, a proces, mimo skomplikowania, z pewnością przyniesie dużo satysfakcji. W końcu nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba.

Składniki:

  • 400ml maślanki
  • 450g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sody

Chleb maślankowy na spodzie – jak zrobić?

  1. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Mąkę przesiej, razem z sodą, dodaj sól i maślankę. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Włóż do keksówki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut. Wystudź na kratce.

Chleb maślankowy na spodzie – dodatkowe informacje

Sprawdź stan wypieczenia patyczkiem, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta to znak, że chleb się upiekł. Jeśli przykleja się do patyczka musi jeszcze pobyć w piecu.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwe naleśniki z jogurtem egzotycznym
Następny przepis: Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode