Chipsy serowe
Każdy miłośnik rozpływających się w ustach przekąsek z pewnością pokocha nasz przepis na chipsy serowe. To niezwykle proste do przygotowania danie, które stanowi idealną propozycję na spontaniczne spotkania z przyjaciółmi przy filmie czy też jako dodatek do kanapek. Chipsy serowe to skwierczące, lekko słone przekąski charakteryzujące się bogatym, wyrazistym smakiem. Jedyne czego potrzebujesz to ulubionych gatunków sera i nieco czasu. Smak tych chipsów z pewnością przekona nawet największych sceptyków! Jedno jest pewne – ten wyjątkowy przepis to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Zacznijmy!
Składniki:
- 250 g żółtego sera
- 1 łyżeczka czubrycy suszonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
Chipsy serowe – jak zrobić?
- Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wsypać przyprawy i całość wymieszać.
- Z przyprawionej masy serowej uformować 16 okrągłych placków (podana porcja składników 1wystarczy na 2 formy o wymiarach 39 x 29 cm – po 8 placków na każdą formę). Piec 5 min (200 st. C). Podawać po lekkim wystudzeniu.
Chipsy serowe – dodatkowe informacje
Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie – cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).
Tagichrupiące
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską
Następny przepis: Chipsy z jarmużu - zaskakująco pyszne