Buraczki w śmietanie

Buraczki w śmietanie

Już sama nazwa „Buraczki w śmietanie” ocieka słodziutką nutą. Jest to aromatyczna potrawa, która doskonale nadaje się na każde danie, nie tylko dla miłośników korzeni buraka. Zestawienie naturalnej słodyczy buraków z kremowym smakiem śmietany tworzy unikalny smak, który jest jednocześnie satysfakcjonujący i kokietujący dla podniebienia. To danie, choć proste w przygotowaniu, z pewnością zaskoczy Waszych gości i przekona ich, że buraki ze śmietaną to połączenie stworzone dosłownie dla siebie. Uzasadnione jest więc, że „Buraczki w śmietanie” to po prostu idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą dodać trochę okazalszego smaku do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • 4-5 buraków
  • średnia cebula
  • śmietana 18% (najlepiej mała)
  • sól
  • pieprz

Buraczki w śmietanie – jak zrobić?

  1. Buraczki gotujemy do miękkości ok. 30 min.
    Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
    doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Cebulę pokroić w kostkę, dodać do buraczków.
    Na koniec dodać jeszcze śmietanę i wszystko razem wymieszać.

Porady – Buraczki w śmietanie

Surówkę z buraczków najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą. Żeby było szybciej, można kupić gotowe starte buraczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki na ciepło
Następny przepis: Buraczki w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode