Buraczki w śmietanie
Już sama nazwa „Buraczki w śmietanie” ocieka słodziutką nutą. Jest to aromatyczna potrawa, która doskonale nadaje się na każde danie, nie tylko dla miłośników korzeni buraka. Zestawienie naturalnej słodyczy buraków z kremowym smakiem śmietany tworzy unikalny smak, który jest jednocześnie satysfakcjonujący i kokietujący dla podniebienia. To danie, choć proste w przygotowaniu, z pewnością zaskoczy Waszych gości i przekona ich, że buraki ze śmietaną to połączenie stworzone dosłownie dla siebie. Uzasadnione jest więc, że „Buraczki w śmietanie” to po prostu idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą dodać trochę okazalszego smaku do swojego jadłospisu.
admin
Składniki:
- 4-5 buraków
- średnia cebula
- śmietana 18% (najlepiej mała)
- sól
- pieprz
Buraczki w śmietanie – jak zrobić?
-
Buraczki gotujemy do miękkości ok. 30 min.
Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do buraczków.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę i wszystko razem wymieszać.
Porady – Buraczki w śmietanie
Surówkę z buraczków najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą. Żeby było szybciej, można kupić gotowe starte buraczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki na ciepło
Następny przepis: Buraczki w zalewie octowej